Sute de tone de lampi, reciclate de Recolamp

Organizatia Recolamp a colectat si reciclat anul trecut peste 150 de tone de deseuri rezultate din echipamente de iluminat, cu 65% mai mult decat în 2010.

“La finele anului 2011 gestionam o retea de 7.400 puncte de colectare, ceea ce inseamna ca aceste locatii – companii de stat si private, au incheiat cu Recolamp un protocol de colaborare. In baza parteneriatului, le-au fost puse la dispozitie containere specializate de depozitare a echipamentelor de iluminat arse, iar cand acestea sunt pline, ne pot contacta, iar noi trimitem un colector autorizat care sa ridice deseurile. Procedura este usoara, nu are costuri suplimentare asociate pentru companii si reprezinta solutia pentru gestionarea corecta a deseurilor generate din activitatea proprie” a declarat Bela Kovacs, director general Recolamp.

Lampile romanilor, reciclate in Ungaria

Iar, de curand, sursele vechi de iluminat ale romanilor care locuiesc in judetele Arad, Timis, Bihor, Satu-Mare, aflate la granita cu Ungaria, vor fi reciclate intr-o fabrica aflata la 60 de kilometri de Romania, in localitatea Mezőkovácsház, din tara vecina.
Fabrica pentru reciclarea tuburilor fluorescente a fost inaugurata cu cateva luni in urma de Recolamp si Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., Ungaria.

“Proiectul in cadrul caruia a fost construita fabrica a prevazut, de la bun inceput, ca aceasta sa se deschida in Ungaria. Motivul principal este legat de faptul ca, la momentul redactarii proiectului (2008,) Ungaria colecta si recicla cantitati de 5 ori mai mari decat Romania. Fabrica se afla la 60 de kilometri de granita Romaniei cu Ungaria, iar distanta fata de tara noastra este aproape nesemnificativa”, a declarat, pentru Green Report, Roxana Sunica, Marketing Manager Recolamp.

Buget de 1,6 milioane de euro

Fabrica din Ungaria va recicla deseurile de surse de lumina colectate in aria proiectului, cele 4 judete din Romania si cele 4 judete din Ungaria, si are deja un contract prin care se asigura ca fractiile rezultate vor fi utilizate pentru producerea de noi surse de lumina de o fabrica aflata pe teritoriul Ungariei.

Proiectul beneficiaza de un buget de 1,6 milioane de euro, care urmeaza a fi investiti in producerea si amplasarea de containere specializate de colectare, in desfasurarea de campanii de informare si constientizare, precum si in construirea fabricii de reciclare a deseurilor de surse de lumina.

Peste 500 de primarii colecteaza becuri

Asociatia are un partener important in autoritatile centrale si locale in misiunea sa de colectarea si reciclare a surselor de lumina. Autoritatile sustin infrastructura de colectare si se implica activ in procesul de colectare a surselor de lumina.
Recolamp a oferit recipiente de colectare selectiva a becurilor la peste 500 de primarii din Romania, iar cu ajutorul autoritatilor poate realiza un model de comportament pentru cetateni si companii “care sa ne aduca mai aproape de viitorul curat pe care il meritam”.

Recolamp, la Conferinta pe deseuri, organizata de Green Report

Echipa Green Report, impreuna cu Ministerul Mediului si Padurilor (MMP), organizeaza maine, 18 septembrie a.c., la Palatul Parlamentului, o conferinta cu tema “Deseuri: Cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta gestionarii deseurilor”.

La dezbateri vor participa, alaturi de ministrul mediului, Rovana Plumb, reprezentanti ai Garzii Nationale de Mediu (GNM) si ai Agentiei Nationale de Mediu (ANPM). Principalii jucatori de pe piata deseurilor vor fi reprezentati de Environ, Ecotic, Recolamp, Gremlin, cat si de alti operatori din domeniu, alaturi de ONG-uri.

Managementul deseurilor municipale, alaturi de modernizarea gropilor de gunoi, a fost si ramane o provocare pentru Romania. Mai ales, in contextul in care care Comisia Europeana (CE) a identificat, in ultimul sau raport, unele nereguli majore legate de gestionarea deseurilor in Romania.

Cum evitam riscul unui infringement?

Deficientele in acest domeniu, identificate de CE pentru Romania, precum prevenirea producerii deseurilor, infrastructura nefunctionala, depozitarea masiva a deseurilor la gropile de gunoi sau in natura, cat si aplicarea legislatiei au fost adesea analizate de Green Report.

Tara noastra a obtinut totusi de la UE o perioada de tranzitie generoasa pentru a-si indeplini angajamentele la capitolul mediu, insa raman multe de facut.

Tocmai de aceea, in cadrul evenimentului vor fi dezbatute subiecte, cum ar fi „Criteriile de perfomanta ale UE in managementul deseurilor municipale 2012”, „Pozitia autoritatilor romane vizavi de necesitatea unei piete agregate a deseurilor in conditii de criza financiara prelungita” sau „Provocarile, oportunitatile si raspunsurile operatorilor din domeniu privind cele 18 criterii de performanta ale CE si evitarea riscurilor actuale de infringement”.

Mihaela Pavnutescu

 

 

spot_img

Ultimele știri