Sustenabilitatea proiectelor din bani europeni, imposibil de masurat

Peste 90% dintre proiectele finantate prin POS Resurse Umane au obiective de dezvoltare durabila, insa beneficiarii nu stiu sa le implementeze si nici nu au la dispozitie un set de indicatori clari care sa evalueze masura in care au reusit sa atinga respectivele obiective. Acestea sunt doar o parte dintre concluziile conferintei “Dezvoltare durabila si resurse umane”, organizata pe 15 octombrie, la Brasov, de catre Asociatia Salvati Dunarea si Delta si organizatia ActiveWatch.

La conferinta au participat peste 140 de beneficiari si potentiali beneficiari de finantare europeana, care au discutat despre sustenabilitatea proiectelor. In urma discutiilor, acestia au ajuns la concluzia ca principala problema o reprezinta absenta unor indicatori clari si stabili pentru evaluarea implementarii dimensiunii dezvoltare durabila in proiectele POS DRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane). O posibila solutie in acest caz ar fi folosirea drept model a experientei altor state membre UE si integrarea celor mai bune practici in cadrul propriilor strategii.

“Este foarte importanta trecerea de la entuziasmul discursiv la implementarea efectiva a temei orizontale dezvoltare durabila. Dintr-un numar de aproximativ 1304 de proiecte finantate prin POS DRU, 1182 au obiective de dezvoltare durabila insa, conform studiului Dezvoltarea durabila a resurselor umane, elaborat in cadrul Comunitatii de practica, numai un numar foarte mic de beneficiari cunosc si felul in care vor implementa aceste obiective”, arata concluziile conferintei.

Comunitatea Durabila a fost creata pentru a pune in dialog beneficiarii de fonduri comunitare, autoritatile de management si expertii in dezvoltare durabila. Aceasta va functiona in principal prin portalul www.comunitatedurabila.ro, unde toti cei interesati vor regasi informatii si resurse valoaroase pentru implementarea sustenabila a proiectelor cu finantare europeana.

“Romania are obligatia de a cheltui durabil fondurile primite din partea Uniunii Europene. In momentul de fata, aceasta obligatie este ignorata aproape in totalitate in cadrul programelor de finantare europeana. Comunitatea de practica pentru dezvoltare durabila va canaliza eforturile actorilor implicati in acest proces (beneficiari de proiecte, experti, autoritati de management) pentru integrarea eficienta a dimensiunii orizontale "dezvoltare durabila" in proiectele finantate prin aceste instrumente” a declarat Dan Barbulescu, Director de Programe Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Printre participantii la conferinta s-au numarat Derek Osborn, reprezentant al Consiliului Economic si Social European (CESE), Evan Williams, Presedinte, Scottish Sustainable Development Centre, Andrea Floria, Expert principal monitorizare, Autoritatea de Management POSDRU, Lavinia Andrei, Presedinte Fundatia Terra Mileniul III – reprezentantii autoritatilor – Nicoleta Dobre, Consilier, Ministerul Mediului si Padurilor si Mihai Belea, expert principal Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

spot_img

Ultimele știri