Studiu: Cât de sustenabili se cred bucureștenii la consumul de acasă

O parte dintre bucureșteni declară că folosesc becuri LED pentru a economisi energie, că fac duș în loc de baie pentru a economisi apă și că ar vrea să devină și mai sustenabili în propriile locuințe. Datele aparțin unui studiu realizat la comanda IKEA, pe un eșantion de 200 de persoane. Trebuie însă menționat faptul că nu a fost verificată veridicitatea declarațiilor respondenților.

consumul de curent gătit ikea

În 2011, România se afla pe penultimul loc în Europa la eficiența utilizării resurselor. Atunci, produceam o valoare de doar 0.21 de euro pentru fiecare de kilogram de materie primă folosită, în timp ce britanicii, de exemplu, obțineau 3.13 euro, consumând la fel de mult.

Cu toate că statisticile sunt îngrijorătoare, românii par să aibă o părere bună despre economiile făcute în propriile locuințe. Cel puțin asta ar sugera un studiu realizat de agenția de marketing Ellipse Marketing, pentru IKEA.

Specialiștii au sondat telefonic 200 de bucureșteni, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. I-au întrebat despre obiceiurile de consum privind energia, apa, deșeurile, alimentele și transportul. Iată ce au descoperit.

Cât de eficienți se declară bucureștenii la consumul de energie

65% dintre respondenți au declarat că își încălzesc locuințele prin sistemul public de termoficare. Pe timp de vară, doar 37% își răcesc locuința, însă aceștia optează pentru o temperatură joasă, de aproximativ 20°C. Totodată, 90% dintre bucureștenii intervievați folosesc gaze pentru a găti.

Atunci când vine vorba despre economia de energie, respondenții declară că sting lumina atunci când nu o folosesc, dar nu folosesc vase sub presiune, care le-ar reduce consumul și timpul necesar gătitului. Ceea ce este surprinzător este faptul că 54% dintre respondenți au declarat că folosesc becuri LED. Chestionarul nu a clarificat însă dacă respondenții cunosc diferențele dintre diverse tipuri de becuri. În orice caz, 53% spun că ar vrea să facă mai multe pentru a economisi energie, dar nu știu cum.

La solicitarea Green Report, reprezentanții IKEA au făcut o estimare a cantității de energie economisită prin înlocuirea becurilor incandescente sau economice cu becuri LED. Potrivit calculelor lui Mircea Ilie, Sustainability Manager în cadrul companiei, o familie cu 2 copii care locuiește într-un apartament de 70 de metri pătrați ar putea economisi peste 400 de lei anual dacă ar înlocui becurile incandescente cu becuri LED și în jur de 40 de lei în cazul în care face trecerea de la becuri economice la cele LED. Puteți folosi documentul atașat pentru a realiza propriile calcule.

Cât de atenți sunt bucureștenii la consumul de apă

Potrivit studiului, 84% dintre bucureșteni au apometre instalate, iar apa caldă este furnizată direct de la sursa de alimentare cu apă. Unul din doi respondenți spune că economisește apa, dar numai 8% dintre aceștia o refolosesc. Motivul pentru care fac economie este cel financiar.

Printre metodele prin care bucureștenii economisesc apa, se numără spălatul hainelor doar cu mașina plină și dușurile de maximum 10 minute, în loc de bai în cadă.

Diferențe între declarații și realități privind colectarea deșeurilor

Potrivit statisticilor ANPM, România are o rată de reciclare a deșeurilor municipale de 13%, iar până în 2020 ar trebui să ajungă la 50%. Reciclatorii spun că principala problemă este colectarea selectivă, care nu se realizează așa cum ar trebui. De aceea, datele studiului comandat de IKEA surprind.

În jur de jumătate dintre respondenți au declarat că sortează gunoiul și că preferă să doneze mobila, hainele sau electrocasnicele pe care nu le mai folosesc unor persoane nevoiașe sau unor organizații.

Cu toate acestea, 91% dintre respondenți spun că nu au achiziționat niciodată mobilă second-hand și doar 6% dintre aceștia ar fi dispuși să închirieze mobilă pe termen lung.

Risipa de alimente, asumată de bucureșteni

Potrivit studiului, bucureștenii merg la cumpărături pentru produse alimentare de 2-3 ori pe săptămână, iar calitatea este cel mai important criteriu de selecție. Ei spun că preferă produse locale, deși supermarketurile au oferte limitate.

În ceea ce privește risipa, respondenții par să își recunoască vina. 71% declară că obișnuiesc să arunce mâncare, motivele principale fiind depășirea datei de expirare sau gătitul în cantități prea mari. Dintre cei care refolosesc resturile rămase, 68% le consumă în ziua următoare, iar 36% le folosesc în alt preparat sau le folosesc ca hrană pentru animale.

În noiembrie 2016, Președintele Klaus Iohannis promulga legea referitoare la combaterea risipei alimentare. De atunci, Ministerul Agriculturii avea 6 luni la dispoziție pentru a se consulta cu stakeholerii și pentru a elabora normele de aplicare. Inițiatorul legii recunoaște că nu este suficientă, producătorii o contestă, iar ministerul și Institutul pentru Bioresurse alimentare încă nu a făcut publice datele privind risipa alimentară în gospodării (studiul trebuia să fie finalizat la sfârșitul anului 2016 și era esențial pentru elaborarea normelor).

Declarațiile despre transport, din nou surprinzătoare

Statisticile recente plasează capitala pe primul loc în Europa la aglomerația din trafic. De aceea, tot surprinzător este și răspunsul celor chestionați în studiu privind modalitatea de transport.

34% declară că folosesc cel mai des autobuzul, iar 22% – metroul. Dintre cei care folosesc mașina, 24% susțin că împart drumul cu colegii de la muncă.

Cum ar putea consumatorii deveni mai sustenabili

Printre măsurile recomandate pentru reducerea consumului, se numără:

  • înlocuirea becurilor incandescente sau economice cu unele LED, care consumă cu 80% mai puțină energie și rezistă de 25 de ori mai mult
  • folosirea plitelor electrice pentru gătit, a oalelor sub presiune și a unor ustensile care reduc timpul de pregătire a mâncării
  • folosirea draperiilor pentru reglarea temperaturii pe timp de vară și a păturilor și covoarelor călduroase pe timpul iernii
  • spălarea la temperaturi scăzute și uscarea hainelor la aer
  • instalarea de baterii sau de aeratoare, care reduc semnificativ consumul de apă
  • refolosirea mobilei vechi
  • cultivarea propriilor legume
  • folosirea de recipiente reutilizabile

Găsiți mai multe sfaturi pe site-ul Inspirație pentru acasă. În cadrul proiectului, compania a selectat 20 de consumatori, care vor testa timp de șase luni produse menite să le eficientizeze consumul de resurse acasă.

spot_img

Ultimele știri