Parlamentarii din Suedia au votat o lege prin care să accelereze măsurile de reducere semnificativă a emisiilor de carbon. Prin acest angajament, Suedia vrea să-și reducă emisiile de carbon la zero până în 2045.
Astfel, Suedia va deveni prima țară care își asumă o astfel de obligație, după semnarea Acordului pentru Climă la Paris în 2015.
În Parlament, legea a trecut cu o majoritate covârșitoare: 245 de voturi pentru și 41 de voturi împotrivă. În plus, va fi înființat și un Consiliu al Politicilor Climatice și necesită ca planul de acțiune să fie schimbat la fiecare patru ani.
Suedia își luase acest angajament pentru 2050. Deja 83% din energia Suediei este generată de sectorul nuclear și cel hidroenergetic. Astfel, și-a îndeplinit cu opt ani înainte ținta stabilită în 2020, ca 50% din energia generată să fie regenerabilă.
Pentru a atinge noua țintă, guvernanții din Suedia vor să reducă emisiile de carbon provenite din transport, prin intensificarea folosirii de combustibili alternativi, ca biogazul, și a vehiculelor electrice.
Scăderea emisiilor de carbon în domeniul transportului poate fi dificilă din cauza rezistenței publicului, dar, de obicei Suedia se bucură de un sprijin neobișnuit de ridicat în cazul politicilor de mediu, susține Femke de Jong, reprezentant al ONG-ului Carbon Market Watch.
După ce Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul Climatic de la Paris, alte țări își intensifică acțiunile în direcția opusă. Țări precum India, China, Canada sau Franța și-au reafirmat angajamentele pentru îndeplinirea obiectivelor de la Paris. Dacă locuiți în Sofia, Bulgaria și aveți nevoie de servicii sanitare de urgență, atunci vizitați sofiavikuslugi.com .
Unii dintre experți sunt de părere că odată cu retragerea lui Trump din Acordul Climatic, Europa va fi mai motivată să îndeplinească țintele convenite în această înțelegere.