Este sucul de portocale atat de sanatos si de natural cum vor majoritatea producatorilor sa credem? Reclamele cu copii fericiti si cu multa energie reusesc, de cele mai multe ori, sa ne convinga, insa adevarul este departe, iar dovada sta tiparita chiar pe eticheta produsului.
Text de Loredana Pana
Dincolo de imaginea idilica a paharului cu suc proaspat de portocale sta un indelungat proces de prelucrare prin care trec majoritatea sucurilor din comert. Chiar daca produsul contine 100% portocale, sucul a fost procesat, iar cea mai mare parte a continutului nutritiv a fost distrus.
„In momentul in care sucurile au suferit un tratament termic au fost inactivate enzimele, sarurile minerale, fibrele si cea mai mare parte din vitamine. Astfel, avem un produs mort, dar rafinat”, explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari limentare. Majoritatea sucurilor din comert contin sub 15% portocale naturale. „Sucurile carbogazoase au si ele 1% fruct, restul ingredientelor fiind zahar, coloranti, arome artificiale, edulcoranti (indulcitori) si alte E-uri”, adauga Mencinicopschi. Un suc natural, fara conservanti, incepe sa fermenteze in numai cateva ore de la preparare. Astfel, ca sa reziste, toate sucurile de pe piata sunt tratate termic si pasteurizate. Ingredientele periculoase, mascate pe eticheta
Consultarea etichetei ar trebui sa fie un obicei reflex atunci cand suntem la cumparaturi. De obicei, ingredientele predominante ale produsului sunt trecute primele pe eticheta. Evitati produsele care au zahar adaugat sau alte zaharuri precum zaharoza, fructoza sau siropul de glucoza. „Mancam zahar fara sa ne dam seama. Este periculos mai alesi pentru diabetici, supraponderali sau obezi”, explica Mencinicopschi.
Majoritatea sucurilor contin coloranti chimici de sinteza, adica E-uri (de exemplu, tartrazine- E 102, Allura Red – E 129). „La copii, aceste E-uri pot provoca sindromul ADHD, adica hiperactivitate si deficienta de concentrare. Reactiile sunt in functie de fiecare aditiv in parte. De exemplu, tartrazina creste riscul de cancer de tiroida”, adauga Mencinicopschi. Edulcorantii de tipul aspartamului, acesulsamului, ciclamatilor de sodiu, sucralozei sunt alte E-uri de care ar trebui sa ne ferim. Acestea, desi nu contin calorii, produc ingrasare, probleme nervoase, chiar si cancer.
Eticheta „100% natural”
In Romania nu exista o legislatie care sa reglementeze titulatura „natural”, aplicata de multe ori abuziv, produselor alimentare. „De obicei, cuvantul «natural» are legatura cu unul dintre ingrediente. Se scoate din context un lucru adevarat «din portocale 100% naturale», iar consumatorul are tendinta de a eticheta intregul produs ca fiind unul natural, netinand cont si de procesul de procesare”, spune Ciprian Lazarovici, directorul companiei Biosens.
Cat de bune sunt sucurile ecologice?
Potrivit unei anchete din luna ianuarie publicata de ziarul „Daily Mail”, sucurile de portocale comercializate de o mare companie din Marea Britanie depaseau de 300 ori nivelul maxim admis de pesticide in comparatie cu apa de la robinet sau cea imbuteliata. Chimicalele detectate includeau carbendazim, thiabendazol, imazalil, prochloraz, malathion si iprodion. Acestea sunt aplicate, in general, fructelor dupa ce sunt recoltate pentru a opri dezvoltarea de ciuperci si mucegairea.
„Beneficiul primar al unui suc de portocale ecologic este ca aceste substante se regasesc in produsul final intr-o cantitate infima sau chiar deloc. Portocalele folosite la producerea sucurilor bio sunt netratate chimic, ele beneficiind de un regim special, conform legislatiei ecologice in vigoare”, spune Lazarovici.
Totusi, pentru a avea o valabilitate mai mare, si sucurile ecologice sunt pasteurizate. „Fructele ecologice sunt categoric mai bune decat cele conventionale. Dar sucurile de pe piata ecologice au trecut prin acelasi proces ca si cele normale, iar vitaminele si toate sarurile minerale sunt distruse. Sucul ecologic poate fi mai putin contaminat in metale grele, pesticide si alte ingrasaminte chimice”, explica Mencinicopschi.
Beti sucul direct din fructe Consumati fructele proaspete! Specialistii recomanda sa mancam cate putin din fiecare fruct. Desi portocala este cunoscuta pentru continutul sau bogat in vitamina C, ar trebui sa stiti ca un kiwi contine cu 65% mai multa vitamina C.
Daca totusi preferati sucul de portocale, preparati-l singuri acasa. Pentru persoanele cu probleme digestive, este recomandata amestecarea acestuia cu apa.