Romania are cele mai mici taxe de mediu din Europa, iar colectarea acestora se face defectuos, se arata in studiul ”Analiza taxelor de mediu in Romania”, dat publicitatii astazi de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
Studiul releva performanta redusa a fiscalitatii de mediu la noi in tara, fapt ce explica in mare masura de ce Romania nu reuseste sa-si promoveze in mod eficient obiectivele de protectie a mediului si dezvoltare durabila.
Cercetarea arata ca tara noastra are printre cele mai mici incasari din taxe de mediu ca procent din PIB, atat la nivel general cat si pe cele trei grupe principale: taxe pe energie, taxe pe transport si taxe de mediu si poluare.
In plus, Romania este singura tara din cele zece tari postcomuniste devenite membre ale UE in care incasarile din taxele de mediu ca procent din PIB au scazut dupa inceperea procesului de negociere cu UE.
Reprezentantii Ecopolis sustin ca mentinerea unor taxe pe energie mici nu pare sa fi avut nicio consecinta pozitiva. ”Romania continua sa detina economia cea mai ineficienta din punct de vedere energetic din Europa, dar in acelasi timp nu inregistreaza exporturi deosebite in domenii cu o intensitate energetica mare. Intre 2000 si 2006 nu s-a inregistrat decat un progres infim in domeniul eficientei energetice, Romania producand doar 67 Euro pentru fiecare tona de combustibil consumata, in comparatie cu 108 Euro in celelalte tari postcomuniste membre ale UE si 184 Euro in vechile membre ale UE”, se arata in studiu.
Colectare deficitara a taxelor si evaziune fiscala
Cercetarea scoate la iveala faptul ca, in pofida cresterii continue a incasarilor la Fondul de Mediu, pentru majoritatea taxelor de poluare incasarile sunt insignifiante in raport cu baza de venit. Aceasta in contextul in care statul are interesul de a colecta taxe pentru finantarea unor proiecte destinate protectiei mediului si pentru indeplinirea obligatiilor asumate la nivelul UE.
Evaziunea fiscala este de minim 75% in domeniul taxelor aferente introducerii de anvelope pe piata din Romania si de minim 50% in domeniul exploatarilor forestiere, arata studiul.
Acest lucru este cu atat mai grav cu cat taxele de poluare si folosire a resurselor sunt acele taxe destinate finantarii de proiecte pentru limitarea efectelor activitatilor umane asupra mediului.
Slaba colectare a veniturilor destinate Fondului pentru Mediu afecteaza capacitatea Romaniei de a-si indeplini obligatiile in domeniul protectiei mediului.
„Taxele de mediu nu numai ca pot determina ridicarea pretului resurselor la adevaratul lor cost (incluzand costul in termeni de poluare, afectarea sanatatii oamenilor etc.), dar reprezinta si o modalitate prin care pot fi colectate resursele necesare finantarii unor proiecte care au ca scop direct combaterea efectelor nocive ale activitatilor umane asupra mediului. O politica de dezvoltare durabila este de neconceput in absenta unor politici eficiente de taxare in domeniul mediului”, a declarat Arpad Todor, Expert al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.
Studiul poate fi consultat integral la adresa: http://www.ecopolis.org.ro/files/Analiza taxelor de mediu in Romania.pdf.