Omenirea trebuie să reducă emisiile de carbon și să folosească terenurile agricole mai eficient pentru a proteja ultimele părți sălbatice ale planetei noastre, arată un nou studiu.
Schimbările climatice fac ca unele zone sălbatice să devină mai potrivite pentru cultivarea culturilor, crescând riscul de extindere a agriculturii, în special în zonele nordice, inclusiv Canada, Scandinavia și Rusia, arată ScienceDaily.
Prin evaluarea „potențialului climatic viitor” pentru peste 1.700 de soiuri de culturi, studiul prezice că 2,7 milioane de kilometri pătrați de sălbăticie vor deveni adecvați pentru agricultură în următorii 40 de ani.
Acest lucru reprezintă 7% din totalul sălbăticiei rămase în lume în afara Antarcticii.
Studiul realizat de Universitatea din Exeter mai arată că varietatea culturilor care pot fi cultivate va scădea pe 72% din suprafața actualmente cultivabilă la nivel global, ceea ce intensifică presiunea de a extinde agricultura în zonele sălbatice.
„Doar câteva zone ale planetei noastre au rămas relativ neatinse de influența umană„, a spus profesorul Ilya Maclean de la Institutul de Mediu și Sustenabilitate de la Campusul Exeter din Penryn, Cornwall.
„Prin încălzirea planetei, facem terenurile agricole existente mai puțin productive și deschidem posibile noi zone pentru agricultură, în special în nordul îndepărtat. Fără protecție, aceste zone prețioase de sălbăticie – cu biodiversitatea lor bogată și valoarea lor culturală – ar putea fi pierdute ireversibil.”
Extinderea agriculturii este deja principala cauză a pierderii biodiversității la nivel global pe uscat, iar producția de alimente ar putea fi nevoită să se dubleze până în 2050 pentru a satisface cerințele unei populații umane în creștere.
„Pentru a proteja ultimele părți sălbatice ale planetei noastre, trebuie să reducem urgent emisiile de gaze cu efect de seră„, a spus Dr. Alexandra Gardner, tot de la Institutul de Mediu și Sustenabilitate.
„Trebuie, de asemenea, să folosim terenurile agricole mai eficient. Putem hrăni o populație mai mare cu terenurile agricole pe care le avem deja, dar trebuie să creștem eficiența cultivării, să creștem culturile potrivite condițiilor, să reducem consumul de carne (care este ineficient și produce emisii mari) și să reducem risipa de alimente.”
Proiecția conform căreia 2,7 milioane de kilometri pătrați de sălbăticie vor deveni potriviți pentru agricultură în următorii 40 de ani se bazează pe un scenariu de emisii ridicate (scenariul climatic RCP8.5). Într-un scenariu mediu (RCP4.5), suprafața este de 1,85 de milioane de km2.
Studiul a fost finanțat de Consiliul pentru Cercetarea Mediului Natural (NERC).
Citește și: Ursoaica Grazer a câștigat competiția Fat Bear Week