Studiu: Nivelul pesticidelor din fructele de pe rafturile supermarketurilor din Europa a crescut

Un nou studiu a relevat o creștere șocantă a nivelului pesticidelor toxice care contaminează fructele de pe rafturile magazinelor din Europa.

Analiza efectuată de Pesticide Action Network (PAN) Europe a constatat că a existat o creștere cu 53% a produselor contaminate în ultimii nouă ani.

Studiul contrazice afirmațiile Comisiei Europene conform cărora fermierii folosesc mai puține pesticide care sunt corelate cu riscul de cancer și alte boli grave.

„Riscul pesticidelor din consumul de fructe a crescut dramatic”, spune Salomé Roynel, activistă PAN Europe.

Consumatorii se află acum într-o poziție îngrozitoare, li se spune să mănânce fructe proaspete, multe dintre ele contaminate cu cele mai toxice reziduuri de pesticide care ar putea avea efecte grave asupra sănătății”, spune Roynel, potrivit Euronews.

Cercetarea a avut loc între 2011 – anul în care guvernele trebuiau să înceapă să interzică pesticidele – și 2019. Studiile arată însă mai degrabă o creștere a nivelului pesticidelor în intervalul de timp.

O treime din toate mere, cel mai cultivat și consumat fruct din Europa, aveau pesticide toxice pe ele.

În 2019 s-a constatat că una din trei probe de fructe a fost contaminată; jumătate din toate cireșele eșantionate și jumătate din toate perele și piersici.

Fructele cele mai contaminate au fost murele, piersicii și căpșunile.

Legumele sunt mai puțin predispuse la insecte și boli, astfel încât contaminarea cu pesticide este mai mică. Dar analiza a arătat în continuare o creștere a contaminării de aproape o cincime – la 19%.

Cele mai contaminate legume au fost țelina (tulpină) cu 54% din probe contaminate și țelina (rădăcina) la 45%.

Țările în care au fost descoperite cele mai mari niveluri de pesticide au fost Belgia, cu 34% din probe contaminate și Irlanda, cu 26%. S-a descoperit că puțin peste o cincime din fructele și legumele din Franța, Germania și Italia conțin urme de pesticide.

S-a constatat și o creștere a combinațiilor chimice, înmulțind riscul pentru consumatori. Se știe că aceste „cocteiluri chimice” multiplică efectele asupra sănătății, cu consecințe necunoscute.

Cercetătorii au descoperit că jumătate din perele prelevate în toată Europa sunt contaminate cu până la 5 agenți chimici puternici. Această cifră se ridică la 87% în Belgia și 85% în Portugalia.

Syngenta, Bayer și alți giganți chimici vor spune că aceste urme de pesticide sunt perfect sigure. Dar experții medicali spun că unele substanțe chimice nu au limite de siguranță și asta se aplică majorității acestor pesticide”, spune Roynel.

Citește și: Un laborator bulgar își propune să devină cel mai mare centru de bioprotecție a recoltelor din UE 

ONG-urile cer eliminarea neonicotinoidelor; ministrul agriculturii susține că nu sunt dăunătoare, contrazicând studiile științifice

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri