Studiu: Impactul schimbărilor climatice asupra umidității solurilor le-ar putea afecta abilitatea de a absorbi CO2

Impactul schimbărilor climatice asupra umidității solurilor le-ar putea transforma dintr-un rezervor de carbon într-o sursă de CO2, conform unui nou studiu.

În cadrul studiului, cercetătorii arată că nivelurile de umiditate ale solului, care sunt afectate de creșterea temperaturilor și de evenimente meteo extreme, pot avea o influență negativă majoră asupra abilității pământului de a stoca carbon.

Rata cu care solurile absorb carbon va fi în creștere până la a doua jumătate a secolului, însă după acest punct, solurile s-ar putea transforma într-o sursă de CO2.  

Solurile stochează aproximativ 40% din emisiile de CO2 provenite de la activitatea umană. Majoritatea carbonului se află în păduri, care absorb CO2 în timpul fotosintezei, apoi îl utilizează pentru a se dezvolta. O parte din carbon ajunge în soluri atunci când plantele mor.

Julia Green, cercetător la Universitatea Columbia din New York și autor principal al studiului, a explicat pentru Carbon Brief că nivelurile de umiditate a solului ar putea avea o influență majoră asupra capacității de stocare a carbonului, deoarece atunci când solurile sunt uscate, plantele nu mai realizează fotosinteză.

„Plantele pierd apă atunci când realizează fotosinteză. Așadar, multe specii se opresc atunci când rezervele de apă se termină, însemnând că nu mai captează carbon. Pierderea apei în timpul fotosintezei se numește transpirație și are un efect de răcorire asupra mediului înconjurător. Drept rezultat, când este uscat și transpirația se oprește, poate duce la creșterea temperaturilor. Creșterea temperaturilor duce la sporirea ratelor de respirație – pierderea carbonului din sol și vegetație.”

Conform studiului, în multe părți ale lumii, cum ar fi zona mediterană și sudul Africii, solurile vor deveni mai uscate pe măsură ce lumea se încălzește. De asemenea, solurile ar putea înregistra extreme de umiditate pe măsură ce temperaturile cresc.

Riscul unui efect de domino în urma depășirii limitelor ecologice ale Pământului, mult mai mare decât se estima

În emisfera nordică, variabilitatea umidității solurilor va crește, din cauza evenimentelor meteo extreme cum ar fi valuri de căldură și secete.

Episoadele de umiditate extremă a solurilor vor crește și ele, însă nu vor compensa pierderile de carbon suferite de solurile uscate.

Green a explicat că impactul schimbărilor climatice asupra rezervoarelor naturale de carbon este un exemplu de “punct de basculare natural”, un mecanism de feedback care poate accentua schimbările climatice.

„Din păcate, multe dintre schimbările climatice la care asistăm în prezent – cum ar fi topirea calotelor glaciare și a permafrostului – au feedbackuri asociate cu ele care pot accelera și mai mult încălzirea globală. Este foarte dificil să evaluăm toate feedbackurile care se întâmplă. Aș sublinia doar că trebuie să începem să ne reducem emisiile acum.”

spot_img

Ultimele știri