Oamenii de stiinta au descoperit pe fundul Oceanului Antarctic primele dovezi referitoare la o uriasa emisie de dioxid de carbon (CO2) in urma cu aproximativ 18.000 de ani, ceea ce a contribuit la incheierea ultimei perioade glaciare, potrivit unui studiu publicat in revista Science, informeaza Mediafax.
Rezultatele acestui studiu au oferit prima indicatie concreta a faptului ca dioxidul de carbon a fost captat intr-o maniera eficienta pe fundul oceanelor in timpul ultimei glaciatii, fapt intuit de mult timp de cercetatori, care nu au avut, insa, pana la aceasta cercetare, nicio dovada in acest sens.
Oamenii de stiinta au analizat un esantion de sedimente colectat de pe fundul oceanului intre Antarctica si Africa de Sud. Ei au putut astfel sa dateze cu carbon 14 cochiliile lasate de foraminifere, mici vietuitoare marine, care se aflau in esantion.
Comparand concentratia de carbon 14 din cochilii cu cea continuta in atmosfera in aceeasi epoca, cercetatorii au putut sa determine perioada in timpul careia dioxidul de carbon a ramas captiv in ocean, a explicat Luke Skinner, de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, principalul autor al studiului.
"Rezultatele noastre au relevat faptul ca in cursul ultimei glaciatiuni, din urma cu aproximativ 20.000 de ani, dioxidul de carbon era dizolvat in apele de adancime care circulau in jurul Antarcticii in intervale de timp mult mai lungi decat in zilele noastre", a adaugat Luke Skinner.
Autorii studiului considera ca emisii uriase de CO2 provenind de pe fundul Oceanului Antarctic s-au produs la fiecare 100.000 de ani, contribuind la incheierea tuturor perioadelor glaciare din ultimele doua milioane de ani, aceasta perioada corespunzand erei cuaternare.
Amploarea fiecareia dintre aceste puternice emisii de CO2 provenind din apele de adancime antarctice echivaleaza cu acumularile acestui gaz observate de la inceputul erei industriale.
Alternanta dintre perioadele glaciare si cele interglaciare din ultimele doua milioane de ani a corespuns cu variatiile orbitei terestre in jurul Soarelui, potrivit teoriei lui Milankovic despre schimbarile climatice.
Aceste schimbari ale orbitei au provocat modificari ale echilibrului energetic global al Terrei, pentru care fluctuatiile de CO2 din atmosfera jucau un rol cheie. Pana la acest studiu, oamenii de stiinta nu au reusit sa explice mecanismul acestui proces.
In masura in care oceanele sunt rezervoare uriase de CO2, climatologii banuiau de mult timp ca modificarile in circulatia curentilor marini joaca un rol major in declansarea rapida a unor cantitati uriase de CO2.
Aceasta descoperire ii indeamna la prudenta pe cercetatorii care sustineau proiectele de injectare de CO2 in marile fose marine ca solutie pentru a reduce emisiile de pe Terra si pentru a lupta impotriva incalzirii globale.