STUDIU: Costurile generate de catastrofele naturale au atins un nivel record în 2017

Costurile generate de catastrofele naturale au atins anul trecut nivelul de 144 de miliarde de dolari, un nivel record, potrivit unui studiu publicat marţi de compania elveţiană de asigurări Swiss Re. Aceste pierderi fac din anul 2017 cel mai costisitor an înregistrat vreodată pentru companiile de asigurări, afirmă reprezentanţii companiei, care au realizat o astfel de evaluare în fiecare an din ultima jumătate de secol.

Responsabilul pentru catastrofe al Swiss Re, Martin Bertogg, a avertizat că asigurătorii trebuie să fie pregătiți pentru mai mulți ani care vor fi loviți de uragane severe.

„Acest lucru este important din perspectiva managementului riscului, deoarece va ajuta asigurătorii – și, în cele din urmă, societatea – să fie mai bine pregătiți pentru evenimente similare de amploare în viitor”, a declarat Bertogg.

Trei uragane foarte puternice – Harvey, Irma şi Maria – care s-au abătut anul trecut asupra insulelor din Marea Caraibilor şi asupra sud-estului Statelor Unite au provocat pierderi economice de 217 miliarde de dolari şi costuri de 92 de miliarde de dolari pentru asiguratori. Din acest motiv, 2017 a ocupat locul al doilea în topul celor mai costisitori ani din istorie pentru asiguratori, după pagubele generate de uraganele Katrina, Rita şi Wilma în 2005.

Costurile generate de incendii au atins la rândul lor un nivel record pentru asiguratori, care au plătit 14 miliarde de dolari în 2017 în urma cererilor de despăgubire, din cauza flăcărilor.

Cele mai grave distrugeri cauzate de foc au avut loc în Statele Unite si Canada, în timp ce Portugalia a suferit, de asemenea, incendii forestiere „incontrolabile” cauzate de temperaturi ridicate și vânturi puternice, se arată în studiu.

O serie de companii de asigurare au raportat pierderi financiare grave legate de șirul de dezastre naturale semnificative din 2017.

Anul trecut, pierderile economice provocate de catastrofele naturale şi cele provocate de om au totalizat 337 de miliarde de dolari (273 de miliarde de euro), a precizat compania elveţiană într-un studiul numit „Sigma”.

Experții spun că impactul dezastrelor meteorologice, cum ar fi uraganele, valurile de căldură și precipitațiile extreme, se înrăutățesc, conform predicțiilor despre schimbările climatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri