Eurodeputații au adoptat un raport al Comisiei pentru Mediu cu privire la modul în care Uniunea Europeană ar trebui să își gestioneze mai eficient resursele de apă și să răspundă mai bine provocărilor actuale, legate de schimbările climatice poluare și eficientizarea folosirii resurselor. Comisia Europeană se pregătește să elaboreze Strategia pentru reziliența apei în UE
Raportul constituie contribuția Parlamentului European la viitoarea Strategie europeană pentru reziliența apei.
Apa nu este esențială doar pentru viața și sănătatea oamenilor, ci și crucială pentru supraviețuirea economică a Europei, competitivitate și adaptarea la schimbările climatice – potrivit raportului Comisiei. În acest sens, eurodeputații cer o strategie ambițioasă și cuprinzătoare, cu apa în centrul autonomiei strategice a Uniunii.
Obiectivul general al politicii Uniunii Europene în domeniul apei este de a asigura accesul tuturor europenilor, sectoarelor economice și ecosistemelor la apă de calitate, în cantități suficiente, și de a garanta starea ecologică bună a tuturor corpurilor de apă de pe continent. Din cauza schimbărilor climatice, UE se confruntă tot mai des cu fenomene meteorologice extreme legate de apă, precum inundații și secete, ceea ce face esențială adoptarea unor politici de prevenire și adaptare.
Pentru a combate deficitul de apă, eurodeputații identifică domenii cheie în care este nevoie urgentă de progrese:
- reutilizarea apelor uzate,
- eficiență crescută în agricultură,
- economii mai mari de apă în sectorul construcțiilor,
- modernizarea proceselor industriale.
UE trebuie, de asemenea, să reducă poluarea provocată de substanțe chimice, produse farmaceutice, bacterii rezistente la antibiotice, microplastice, pesticide chimice și îngrășăminte, subliniază eurodeputații.
Ei cer Comisiei eliminarea treptată a „chimicalelor veșnice” (PFAS) din produsele de consum care prezintă riscuri pentru sănătatea umană și mediu și propunerea unor limite actualizate pentru PFAS în apa potabilă.
Stresul hidric în Europa
Autoritățile europene subliniază că stresul hidric este deja prezent în Europa, afectând în medie aproximativ 20% din teritoriul Uniunii și 30% din populație în fiecare an. Aceste cifre probabil vor crește pe viitor din cauza schimbărilor climatice, în ciuda faptului că volumul total de apă prelevată la nivelul UE-27 a scăzut cu aproximativ 15% între 2000 și 2019.
Eurodeputații solicită Comisiei crearea unui fond separat și dedicat pentru reziliența apei în următorul Cadru Financiar Multianual (CFM). Acesta va fi sprijinit prin mecanisme specifice în cadrul fondurilor existente, pentru modernizarea infrastructurii de apă, gestionarea durabilă a resurselor, soluții bazate pe natură și tehnologii inovatoare cu consum redus de apă.
Este subliniată nevoia de sprijin special pentru regiunile cele mai expuse riscului de secetă, inclusiv insulele, regiunile mediteraneene și cele ultraperiferice.
De asemenea, eurodeputații insistă că reziliența apei trebuie să fie un efort european comun, bazat pe cooperare transfrontalieră și solidaritate regională. Comisia este îndemnată să integreze obiectivele de reziliență, sustenabilitate și securitate a apei în toate politicile interne și externe ale UE.
Eurodeputații cer Comisiei investiții în soluții bazate pe inteligență artificială, detectarea scurgerilor în timp real, irigații inteligente și tehnologii emergente care îmbunătățesc eficiența apei. Ei subliniază importanța instrumentelor digitale pentru colectarea transparentă a datelor, care să stea la baza luării deciziilor la toate nivelurile de guvernare.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat elaborarea unei Strategii pentru reziliența apei în liniile sale politice. Comisarul pentru Mediu, Reziliența Apei și o Economie Circulară Competitivă, Jessika Roswall, și-a reiterat angajamentul în cadrul audierii de confirmare. Strategia a fost inclusă în programul de lucru al Comisiei pentru anul 2025.
CITEȘTE ȘI:
Ce este poluarea apei: cauze, efecte și modalități de combatere