WikiLeaks: Summit-ul de la Cancun, un esec comparat cu ”Cosmarul de pe Elm Street”

Un nou document diplomatic al SUA publicat de WikiLeaks si citat de EUobserver.com scoate la iveala faptul ca presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a renuntat inca de acum un an sa participe la summit-ul climatic de la Cancun, aflat in prezent in cea de-a doua saptamani de negocieri.

Intr-o discutie cu ambasadorul SUA in Belgia, Howard Gutman, din 23 decembrie 2009, Van Rompuy ar fi spus ca discutiile din Mexic sunt sortite esecului, in timp ce seful delegatiei sale, Frans Van Daele, a prezis ca ”vor avea finalul unui film de groaza”.

Intalnirea de o ora, la cafea, a avut loc in cladirea Justus Lipsius din Bruxelles, la doar cateva zile dupa ce discutiile din cadrul intalnirii ONU privind schimbarile climatice de la Copenhaga s-au incheiat cu un fiasco.

Van Rompuy nu gusta filmele horror

Van Daele s-a referit la reuniunea din Mexic ca la celebrul film ”Nightmare on Elm Street 2”, inainte de a adauga: ”Cine vrea sa vada un film horror din nou?”. Van Rompuy si-a facut clara pozitia afirmand: ”Reuniunea nu va avea nici un efect”. 

El a relatat apoi cum ar fi trebuit sa arate evolutia evenimentelor, din perspectiva sa: mai intai  unificarea pozitiei statelor europene asupra schimbarilor climatice, apoi discutii bilaterale cu SUA, inainte de discutiile trilaterale cu China. 

Dupa pararea sa, discutiile cruciale cu SUA ar fi urmat sa aiba loc la un summit UE-SUA, programat sa aiba loc in mai 2010 si nu la Cancun, locul in care  in prezent negociaza reprezentantii a aproximativ 200 de state, cu costuri considerabile pentru organizatori.

La doar o luna dupa aceasta discutie, summit-ul bilateral UE-SUA a fost anulat de americani. 

Europa, exclusa de la discutiile dintre SUA si China

Insufletit de discutie, oficialul belgian i-a marturisit interlocutorului sau american ca este foarte incantat ca nu a participat la discutiile climatice de la Copenhaga. 

”Daca as fi fost acolo, presedintia mea s-ar fi incheiat inainte de a incepe”, a spus el.

Fostul ministru belgian a preluat in mod oficial mandatul la 1 ianuarie 2010, dar s-a confruntat cu presiuni considerabile pentru a participa la discutiile de la Copenhaga, pe care el le-a descris drept un ”incredibil dezastru”.

Rompuy a mai spus ca Europa a fost ”total exclusa” si ”tratata inadecvat” la negocierile de la Copenhaga si a respins afirmatia ambasadorului SUA. Acesta a sustinut ca natura haotica a reuniunii a fost motivul pentru care UE a fost lasata in afara discutiilor cruciale din final, dintre SUA si China, care au condus in cele din urma la o intelegere mai slaba decat se spera pentru un Acord la Copenhaga.

Raluca Petrescu

Cititi si:

COP16: La Cancun se pregateste semnarea unui acord global de reducere a defrisarilor

WikiLeaks: CIA si-a infiltrat spioni in negocierile climatice de la Copenhaga

WikiLeaks: SUA si UE – pact de colaborare pentru a slabi pozitia statelor sarace in negocierile climatice

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri