Vanzari record pentru Hidroelectrica pe OPCOM

Energia vanduta de catre Hidroelectrica pe bursa administrata de OPCOM a atins pretul record de 239,11 lei/MWh, in cadrul licitatiilor organizate in 6-7 decembrie 2012, a anuntat compania. Au fost tranzactionate cu succes 5 pachete de energie, reprezentand o cantitate de 153 GWh, compania obtinand venituri de 36 milioane lei, cumparatorii fiind: Electrica Furnizare, GDF Suez si RE Power Generation.

“Diferenta dintre pretul cu care Hidroelectrica vinde acum energia produsa si pretul din contractele bilaterale care au fost denuntate dupa intrarea in insolventa, se apropie de 110 lei/MWh si este posibil sa creasca, avand in vedere condiitiile hidrologice prognozate pentru anul 2013”, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica.

Dupa ce administratorul judiciar al Hidroelectrica a denuntat contractele bilaterale cu traderii, compania a realizat pe piata concurentiala venituri cu circa 37 milioane euro mai mari, decat daca ar fi vandut aceeasi cantitate de energie catre traderi, cu pretul de 130 lei/MWh.

De la intrarea in insolventa, Hidroelectrica a contractat pe piata concurentiala PCCB-OPCOM 40 de pachete de energie, veniturile totale fiind de 379 milioane lei (aproximativ 84,2 milioane euro).

Hidroelectrica a renuntat la clauza de forta majora

Hidroelectrica a renuntat, de la 1 decembrie 2012, la aplicarea clauzei de forta majora in contractele de furnizare a energiei electrice, dupa ce conditiile hidrologice s-au imbunatatit in ultima perioada, in special pe Dunare , iar prognoza debitelor medii lunare si sezoniere in regim natural, realizata de catre INHGA, este stabila pentru perioada urmatoare.

Compania s-a aflat in situatia de a nu-si putea onora in totalitate obligatiile contractuale, din cauza secetei severe, in perioadele octombrie 2011-aprilie 2012 si august-noiembrie 2012.

„Iesirea Hidroelectrica din forta majora reprezinta intrarea companiei intr-o stare de normalitate (…) de maximizare a veniturilor societatii, care sa permita plata datoriilor si atenuarea pierderilor inregistrate in 2011 si 2012, reprezinta debutul unei noi etape in care se va urmari cu prioritate restructurarea si eficientizarea companiei” a declarat reprezentantul Euro Isol, administrator judiciar al Hidroelectrica, avocatul Remus Borza.

Gradul de umplere a lacurilor de acumulare a ramas stationar si se inscrie in limitele legale impuse privind asigurarea rezervelor de energie pentru sezonul rece.

In aceste conditii, livrarile de energie electrica ale Hidroelectrica se vor desfasura dupa programul normal, in toate contractele aflate in derulare, dar prelungirea perioadei de seceta pe intreaga durata a anului 2012 va avea ca rezultat un minim istoric al productiei de energie electrica a Hidroelectrica sub 12 TWh.

Foto: manager.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Hidroelectrica furnizeaza din nou energie in parametri normali

 

Hidroelectrica ramane in insolventa

Ploile vor scoate Hidroelectrica din insolventa

Creantele admise de Hidroelectrica, 3,5 miliarde lei

Hidroelectrica: contractele bilaterale, denuntate

Pierderi de 1,3 miliarde euro pentru Hidroelectrica

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri