Hidroelectrica furnizeaza din nou energie in parametri normali

Hidroelectrica a renuntat, de la 1 decembrie 2012, la aplicarea clauzei de forta majora in contractele de furnizare a energiei electrice, dupa ce conditiile hidrologice s-au imbunatatit in ultima perioada, in special pe Dunare , iar prognoza debitelor medii lunare si sezoniere in regim natural, realizata de catre INHGA, este stabila pentru perioada urmatoare.

Compania s-a aflat in situatia de a nu-si putea onora in totalitate obligatiile contractuale, din cauza secetei severe, in perioadele octombrie 2011-aprilie 2012 si august-noiembrie 2012.

„Iesirea Hidroelectrica din forta majora reprezinta intrarea companiei intr-o stare de normalitate (…) de maximizare a veniturilor societatii, care sa permita plata datoriilor si atenuarea pierderilor inregistrate in 2011 si 2012, reprezinta debutul unei noi etape in care se va urmari cu prioritate restructurarea si eficientizarea companiei” a declarat reprezentantul Euro Isol, administrator judiciar al Hidroelectrica, avocatul Remus Borza.

Gradul de umplere a lacurilor de acumulare a ramas stationar si se inscrie in limitele legale impuse privind asigurarea rezervelor de energie pentru sezonul rece.

In aceste conditii, livrarile de energie electrica ale Hidroelectrica se vor desfasura dupa programul normal, in toate contractele aflate in derulare, dar prelungirea perioadei de seceta pe intreaga durata a anului 2012 va avea ca rezultat un minim istoric al productiei de energie electrica a Hidroelectrica sub 12 TWh.

Iesirea Hidroelectrica din forta majora a fost posibila si datorita denuntarii contractelor bilaterale incheiate cu Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, EFT AG, EFT si Europec, si care a redus situatia de supracontractare in care se afla compania, prin raportare la productia realizata, cu peste 7,2 TWh anual.

Procesul cu Energy Holding nu a fost pierdut

Referitor la informatiile aparute recent in presa cu privire la procesul cu Energy Holding, despre care s-a speculat ca ar fi fost pierdut de Hidroelectrica, administratorul judiciar Euro Insol a aratat ca acestea" reprezinta o intoxicare si o denaturare a adevarului in incercarea disperata a baietilor destepti de a se onorabiliza si de a crea un curent de opinie favorabil pentru o cauza ilegitima".

Reprezentantul administratorului judiciar, Remus Borza, a precizat ca "nici nu se pune problema unui castig sau a unei pierderi pentru niciuna dintre parti, cata vreme, pana acum, nicio instanta nu s-a pronuntat pe fondul cauzei si niciuna dintre parti nu a cazut in pretentii printr-o hotarare judecatoreasca, chiar si de prima instanta".

Reprezentantul administratorului judiciar a subliniat ca Hidroelectrica a castigat pana acum toate procesele cu traderii de energie ale caror contracte bilaterale au fost denuntate in luna iulie 2012.

Energy Holding a cerut initial instantei despagubiri in suma de 77 milioane lei, insa cererea a fost respinsa de Curtea de Apel Bucuresti la data de 12 noiembrie 2012.

„Hidroelectrica nu este buna de plata, fata de Energy Holding si nici fata de vreun alt trader de energie, intrucat nu a pierdut absolut nimic, respingerea cererilor ca inadmisibile insemnand numai reluarea judecatii pe o alta procedura", subliniaza reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol.

Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie vor 250 milioane despagubiri

De asemenea, in data de 28 noiembrie 2012 au avut termen de judecata alte 10 contestatii formulate de creditori impotriva tabelului preliminar al Hidroelectrica, printre care si contestatiile formulate de traderii Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie, ale caror contracte bilaterale de vanzare cumparare a energiei electrice au fost denuntate de administratorul judiciar.

Cei doi traderi, care fac parte din grupul Alpiq, cer despagubiri cumulate de peste 250 milioane Euro pentru denuntarea contractelor incheiate cu Hidroelectrica, acesta fiind profitul pe care nu il mai realizeaza din vanzarea energiei furnizate de Hidroelectrica.

Contestatiile celor doua Alpiq au fost amanate la cererea acestora pentru comunicarea intampinarii, termenele de judecata fiind stabilite pentru 6 si 20 februarie 2013.

Pe alte 4 contestatii ale creditorilor Tribunalul Bucuresti a ramas in pronuntare, urmand sa dea o solutie in data de 5 decembrie 2012.

Foto: puterea.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Hidroelectrica ramane in insolventa

Ploile vor scoate Hidroelectrica din insolventa

Creantele admise de Hidroelectrica, 3,5 miliarde lei

Hidroelectrica: contractele bilaterale, denuntate

Pierderi de 1,3 miliarde euro pentru Hidroelectrica

spot_img

Ultimele știri