Hidroelectrica ramane in insolventa

Judecatorii Curtii de Apel București au respins recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind fata de hotararea Tribunalului Bucuresti prin care s-a aprobat deschiderea procedurii de insolventa a Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din surse regenerabile.

Decizia Curtii de Apel vine la aproximativ o saptamana dupa cea a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei care a respins cererile formulate de Alpiq Romenergie SRL si Alpiq Romindustries SRL privind stramutarea judecarii procesului de denuntare a contractelor de vanzare-cumparare energie electrica aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti.

Potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica, EuroInsol, prin aceste contracte, compania a suferit un prejudiciu de 850 milioane de lei.

In data de 20 iunie instanta a admis cererea de insolventa a companiei Hidroelectrica, care in 2011 a inregistrat pierderi de peste 121 milioane de lei in 2011, iar cheltuielile cu dobanzile bancare depaseau 156 milioane lei.

Hidroelectrica este una dintre cele mai profitabile companii de stat din Romania si acopera anual aproximativ 30% din productia interna de energie electrica, fiind controlata de Ministerul Economiei.

Creante de 3,5 miliarde lei

Euro Insol , administratorul judiciar al Hidroelectrica, a depus pe 10 septembrie la Tribunal, tabelul preliminar al cererilor creditorilor. Valoarea creantelor admise se ridica la 3,5 miliarde lei, dintr-un total de 5,4 miliarde lei. "Creantele care trebuie platite se ridica la 3,5 miliarde lei. Se va face un grafic de plati cu reorganizarea societatii si apoi vor putea fi platite aceste creante", a spus Remus Borza, reprezentantul Euro Insol (foto).

Acesta a precizat ca si "baietii destepti" s-au inscris cu creante in valoare de 870 milioane lei, insa aceste nu au fost acceptate. Singurul trader de energie care a solicitat despagubiri ca urmare a denuntarii contractelor bilaterale a fost Alpiq Romindustries, care a cerut 527,7 milioane de lei, restul firmelor au cerut despagubiri pentru beneficii nerealizate in perioada in care Hidroelectrica a activat clauza de forta majora din cauza secetei.

Potrivit acestuia la data de 20 iunie 2012, data deschiderii procedurii insolventei, in contabilitatea Hidroelectrica figurau un numar de 839 de creditori cu o valoare totala a creantelor de 3,6 miliarde lei, echivalentul a 821 milioane euro. Din totalul creditorilor doar 381 au depus declaratiile de creante.

"Noi am notificat 839 de creditori, numarul regasit in contabilitatea societatii la 20 iunie 2012. La aceasta data, debitoarea avea inregistrate in contabilitate datorii de 3,6 miliarde lei, adica 821 milioane euro. Valoarea creantelor solicitate de creditori, la 20 iunie, prin cele 381 de cereri, insumeaza 5,4 miliarde lei, adica 1,23 miliarde euro", a adaugat Remus Borza.

Acesta a mai declarat ca bancile reprezinta 69% din masa credala. "Majoritatea bancilor s-au inscris cu creantele de la 10 iunie 2012. Dar pana in 10 septembrie 2012, Hidroelectrica a returnat sume considerabile, rate, dobanzi sau comisioane. Valoarea acestor rate rambursate in cele trei luni este de 54 milioane euro", a precizat Borza.

Hidroelectrica, retrogadata de Moody’s Investors Service

Moody’s Investors Service a revizuit in scadere, cu patru trepte, de la ‘Ba1’ la ‘B2’, ratingurile pe termen lung ale Hidroelectrica si le-a plasat sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, din cauza recentei decizii a companiei din Romania de a-si solicita insolventa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara dat publicitatii miercuri, citat de Agerpres.

“Retrogradarea cu patru trepte a ratingurilor Hidroelectrica, de la ‘Ba1’ la ‘B2′, vine ca urmare a recentei decizii a companiei de a-si solicita insolventa, ceea ce indica cresterea semnificativa a riscului intrarii in incapacitate de plata si incorporeaza imposibilitatea de a anticipa viitoarele evolutii in urma procedurilor de insolvent”’, a explicat analistul Richard Miratsky, care este si vicepresedinte al Moody’s.

Foto: stirileprotv.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Ploile vor scoate Hidroelectrica din insolventa

Creantele admise de Hidroelectrica, 3,5 miliarde lei

Hidroelectrica: contractele bilaterale, denuntate

Pierderi de 1,3 miliarde euro pentru Hidroelectrica 

spot_img

Ultimele știri