Ministrii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat Strategia Europeana pentru regiunea Dunarii, adoptata in luna decembrie a anului trecut de Comisia Europeana.
Au inceput deja pregatirile pentru implementarea strategiei. Aproximativ 200 de actiuni prioritare vor contribui la dezvoltarea potentialului economic din zona si imbunatati conditiile de mediu din regiune, anunta Comisia Europeana pe site-ul oficial.
„Decizia este o importanta piatra de hotar. Acum este responsabilitatea tarilor din regiunea Dunarii sa lucreze la implementare, care ar trebui sa inceapa cat mai curand posibil. Pana in 2020 regiunea Dunarii ar trebui sa ofere locuitorilor sai conditii mai bune de viata, mai multe oportunitati economice, mai multe companii inovatoare in zona care sa ofere locuri de munca, un mediu inconjurator si o crestere a schimburilorculturale. Succesul din regiunea Dunarii va contribui la prosperitatea Europei”, a declarat Johannes Hahn, comisar pentru Politica Regionala, care a luat parte la reuniunea de la Luxemburg.
Gestionarea riscurilor de mediu, turismul si navigatia, prioritatile alocate Romaniei
Romania va avea un rol activ in gestionarea riscurilor de mediu, in promovarea cailor de navigatie interioara si a culturii si turismului in cadrul strategiei pentru regiunea Dunarii.
Pentru a dezvolta imensul potential economic al Dunarii, Comisia Europeana a propus, la sfarsitul anului 2010, o strategie globala pentru regiunea Dunarii, care acopera opt state membre UE si alte sase tari europene. Strategia se va axa pe domenii concrete de actiune prioritara, precum imbunatatirea navigabilitatii, calitatea apei, cooperarea in domeniul securitatii si dezvoltarea potentialului turistic.
Acestea vor dirija punerea in aplicare a strategiei stabilind de comun acord un program de lucru si identificand sursele de finantare, in colaborare cu celelalte tari implicate si cu alti parteneri, cum ar fi organizatiile neguvernamentale. Au fost identificate unsprezece domenii de acțiune prioritara.
Se preconizeaza o cooperare stransa intre tari, precum si optimizarea utilizarii intregii finantari UE disponibile. Toate acestea fara a se aloca fonduri suplimentare, a se stabili noi reguli sau a se crea noi institutii.
Strategia contine un plan de actiune detaliat bazat pe patru piloni:
* Interconectarea regiunii Dunarii (de exemplu, imbunatatirea mobilitatii, promovarea unei politici energetice durabile, precum si a culturii si turismului)
* Protejarea mediului in regiunea Dunarii (de exemplu, refacerea calitatii apei, gestionarea riscurilor de mediu si conservarea biodiversitatii)
* Cresterea prosperitatii regiunii Dunarii (de exemplu, dezvoltarea capacitatii de cercetare, educatiei si tehnologiilor informationale, sprijinirea competitivitatii intreprinderilor si investitii in dezvoltarea competentelor populatiei)
* Consolidarea regiunii Dunarii (de exemplu, ameliorarea capacitatii institutionale si imbunatatirea cooperarii in vederea combaterii crimei organizate).
De asemenea, strategia propune si o serie de obiective delimitate in timp carora sa li se acorde atentie, printre care:
– dezvoltarea unor terminale multimodale eficiente in porturile de pe Dunare, pentru a conecta, pana in 2020, caile navigabile interioare cu cele de transport rutier și feroviar;
– punerea in aplicare a planurilor de gestionare a riscurilor de inundatii pe intregul curs al Dunarii – care vor trebui definitivate pana in 2015, potrivit directivei UE privind inundatiile – si reducerea semnificativa a riscului de inundatii, pana in 2021;
– reducerea nutrientilor, pana in 2020, pentru a readuce ecosistemele din Marea Neagra la nivelurile din 1960;
– garantarea accesului la internet in banda larga de mare viteza pentru toti cetatenii UE din regiune, pana in 2013;
– investirea a 3% din PIB in cercetare si dezvoltare, pana in 2020.
Una dintre primele sarcini ale coordonatorilor domeniilor de acțiune prioritara va fi aceea de a stabili de comun acord si de a defini aceste obiective impreuna cu tarile implicate cel mai puternic in fiecare domeniu de actiune.
Pentru a indeplini obiectivele, strategia enumera o serie de actiuni care vor aduce, de asemenea, o contributie importanta la realizarea obiectivelor mai ample ale Strategiei 2020 pentru o crestere economica durabila si inteligenta.
Tarile care participa la strategia UE pentru regiunea Dunarii sunt: Germania (landurile Baden-Württemberg si Bavaria), Austria, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Romania, Croatia, Serbia, Bosnia-Herzegovina, Muntenegru, Moldova si Ucraina.
Citeste si:
Strategia Dunarii: Gestionarea riscurilor de mediu, turismul si navigatia, prioritati alocate Romaniei
Boc: Strategia Dunarii cuprinde un nou pod peste fluviu