Strategia Dunarii: Gestionarea riscurilor de mediu, turismul si navigatia, prioritati alocate Romaniei

Romania va avea un rol activ in gestionarea riscurilor de mediu, in promovarea cailor de navigatie interioara si a culturii si turismului in cadrul viitoarei strategii pentru regiunea Dunarii, ce va fi aprobata de statele membre in prima jumatate a acestui an. Implicarea tarii noastre in aceste domenii a fost anuntata de comisarul pentru politica regionala, Johannes Hahn, care a dezvaluit astazi, la Budapesta, lista tarilor si regiunilor care vor coordona domeniile de actiune prioritara ale strategiei.

Pentru a dezvolta imensul potential economic al Dunarii, Comisia Europeana a propus, la sfarsitul anului 2010, o strategie globala pentru regiunea Dunarii, care acopera opt state membre UE si alte sase tari europene (vezi lista la final). Strategia se va axa pe domenii concrete de actiune prioritara, precum imbunatatirea navigabilitatii, calitatea apei, cooperarea in domeniul securitatii si dezvoltarea potentialului turistic.

Acestea vor dirija punerea in aplicare a strategiei stabilind de comun acord un program de lucru si identificand sursele de finantare, in colaborare cu celelalte tari implicate si cu alti parteneri, cum ar fi organizatiile neguvernamentale. Au fost identificate unsprezece domenii de acțiune prioritara. Se preconizeaza o cooperare stransa intre tari, precum si optimizarea utilizarii intregii finantari UE disponibile. Toate acestea fara a se aloca fonduri suplimentare, a se stabili noi reguli sau a se crea noi institutii.

Valorificarea unui potential urias

„Strategia confera o dimensiune noua si ambitioasa cooperarii din regiunea Dunarii. Sunt extrem de incantat ca fiecare stat membru UE din regiune va coordona cel putin un domeniu de actiune si ca o serie de state din afara Uniunii vor avea, de asemenea, un rol proactiv. Coordonatorii vor incepe imediat pregatirile pentru punerea in practica a strategiei, identificand actiunile urgente de pus in aplicare care sa contribuie la dezvoltarea regiunii si la valorizarea intregului sau potential economic. Sunt convins ca, insistand asupra celor mai importante aspecte, cum ar fi mobilitatea, energia, poluarea, inovarea, locurile de munca si securitatea, strategia va aduce o contributie reala la construirea unui viitor mai bun pentru aceasta parte a Europei”, a declarat comisarul Hahn.

Regiunea Dunarii se intinde din Germania, la vest, pana in Ucraina, la est. Ea se confrunta cu numeroase provocari, printre care potentialul nevalorificat de transport naval, lipsa legaturilor rutiere si feroviare, necoordonarea eforturilor in domeniul educatiei, cercetarii si inovarii.
Cooperarea intr-un „cadru macroregional” are drept obiectiv realizarea unei coordonari mai eficiente. Aceasta abordare – initiata deja cu succes in regiunea Marii Baltice – nu implica noi acte normative sau institutii, ci mai degraba consolideaza legaturile dintre diferitele politici si o gama larga de parti interesate.

Aceasta forma de cooperare poate fi aplicata in cazul anumitor probleme, precum viiturile, distrugerea biodiversitații in diferite habitate sau contrabanda. Ea poate da nastere si unor noi oportunitati, de exemplu prin imbunatatirea navigatiei pe Dunare si prin interconectarea pietelor energetice nationale pentru a preveni deficitele de electricitate si de combustibili.

Desi strategia nu are in vedere o finantare suplimentara din partea Uniunii, regiunea beneficiaza deja de fonduri considerabile prin intermediul unei serii de programe ale UE. Obiectivul este de a fructifica intr-o mai mare masura sprijinul deja disponibil – nu mai putin de 100 de miliarde de euro au fost alocate in cadrul politicii de coeziune (Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul de Coeziune, Fondul Social European) intre 2007 si 2013 – si de a arata modul in care cooperarea macroregionala poate contribui la rezolvarea problemelor locale. Dupa numirea coordonatorilor domeniilor de acțiune prioritara, strategia va trebui sa fie aprobata de Consiliul European, in luna iunie.

Strategia contine un plan de actiune detaliat bazat pe patru piloni:

* Interconectarea regiunii Dunarii (de exemplu, imbunatatirea mobilitatii, promovarea unei politici energetice durabile, precum si a culturii si turismului)

* Protejarea mediului in regiunea Dunarii (de exemplu, refacerea calitatii apei, gestionarea riscurilor de mediu si conservarea biodiversitatii)

* Cresterea prosperitatii regiunii Dunarii (de exemplu, dezvoltarea capacitatii de cercetare, educatiei si tehnologiilor informationale, sprijinirea competitivitatii intreprinderilor si investitii in dezvoltarea competentelor populatiei)

* Consolidarea regiunii Dunarii (de exemplu, ameliorarea capacitatii institutionale si imbunatatirea cooperarii in vederea combaterii crimei organizate).

De asemenea, strategia propune si o serie de obiective delimitate in timp carora sa li se acorde atentie, printre care:

– dezvoltarea unor terminale multimodale eficiente in porturile de pe Dunare, pentru a conecta, pana in 2020, caile navigabile interioare cu cele de transport rutier și feroviar;

– punerea in aplicare a planurilor de gestionare a riscurilor de inundatii pe intregul curs al Dunarii – care vor trebui definitivate pana in 2015, potrivit directivei UE privind inundatiile – si reducerea semnificativa a riscului de inundatii, pana in 2021;

– reducerea nutrientilor, pana in 2020, pentru a readuce ecosistemele din Marea Neagra la nivelurile din 1960;

– garantarea accesului la internet in banda larga de mare viteza pentru toti cetatenii UE din regiune, pana in 2013;

– investirea a 3% din PIB in cercetare si dezvoltare, pana in 2020.

Una dintre primele sarcini ale coordonatorilor domeniilor de acțiune prioritara va fi aceea de a stabili de comun acord si de a defini aceste obiective impreuna cu tarile implicate cel mai puternic in fiecare domeniu de actiune.
Pentru a indeplini obiectivele, strategia enumera o serie de actiuni care vor aduce, de asemenea, o contributie importanta la realizarea obiectivelor mai ample ale Strategiei 2020 pentru o crestere economica durabila si inteligenta.

Tarile care participa la strategia UE pentru regiunea Dunarii sunt: Germania (landurile Baden-Württemberg si Bavaria), Austria, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Romania, Croatia, Serbia, Bosnia-Herzegovina, Muntenegru, Moldova si Ucraina.

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri