Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romanii se tem sa fie inclusi in zone de mediu protejate

 “Pentru foarte multi dintre noi, Natura 2000 nu inseamna decat niste restrictii. Avem opozitie din partea autoritatilor locale, care spun ca daca intra in reteaua Natura 2000, acolo nu mai e nimic de facut”, a declarat astazi Cristian Apostol, secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor.

Natura 2000 este o retea europeana de arii protejate, care a inceput sa functioneze in anul 1992. Reteaua Natura 2000 ocupa in prezent 20 la suta din suprafata Uniunii Europene si este intr-o continua extindere.

Dupa aderarea la UE, in anul 2007, in Romania au fost declarate 381 de situri, cu o suprafata totala de 5.992.000 de hectare, care ocupa 18 la suta din suprafata tarii.

"Campion" din acest punct de vedere este judetul Tulcea, al carui teritoriu este inclus, in proportie de 88 la suta, in Reteaua Natura 2000.

Pentru a creste gradul de informare si constientizare a populatiei si autoritatilor, in Romania a fost lansat astazi un proiect denumit Info Natura 2000. Organizatorii acestuia sunt Centrul National pentru Dezvoltare Durabila si Directia Biodiversitatii din Ministerul Mediului si Padurilor.

Proiectul include o conferinta in Bucuresti, opt seminarii in toate regiunile Romaniei, precum si un serial documentar, cu sapte episoade, care va fi difuzat la un post de televiziune cu acoperire nationala. In plus, 100 de factori de decizie la nivel central, inclusiv de la Presedintia Romaniei, vor fi direct informati despre ce inseamna Reteaua Natura 2000.

Intrucat cele mai multe dintre siturile Natura 2000 sunt locuite permanent, “suportul public este cel mai important pentru o functionare eficienta a Retelei”, a explicat Alin Mos, directorul Parcului National Apuseni.

In loc de pastravarie – ferma de vaci

El a respins ideea conform careia restrictiile aplicate intr-o zona protejata ar lasa populatia locala “sa moara de foame”. Directorul Alin Mos a prezentat cazul unui cetatean din Apuseni, care a cerut aprobare pentru a construi o pastravarie pe terenul sau, proprietate privata. Solicitantul nu a primit aprobarea ceruta, pentru ca amplasamentul este inclus in Parcul National Apuseni – spatiu protejat.

Dar solicitantului i s-au propus alte doua solutii. Fie sa mute pozitia viitoarei pastravarii int-o alta zona, aflata tot in proprietatea lui, dar in afara Parcului National, fie sa practice o alta activitate rentabila, de exemplu cresterea vitelor sau a cailor, care sunt permise in Parcul National Apuseni.

Mihai Diac

Foto: www.natura.org/natura2000management

Citeste si:

2,6 milioane de lei cheltuiti pentru programul “Natura 2000”

Laszlo Borbely: Reteaua Natura 2000 nu este un obstacol in calea investitiilor din Delta Dunarii

spot_img

Ultimele știri