Lampile romanilor, reciclate in Ungaria

Sursele vechi de iluminat ale romanilor care locuiesc in judetele Arad, Timis, Bihor, Satu-Mare, aflate  la granita cu Ungaria, vor fi reciclate intr-o fabrica aflata la 60 de kilometri de Romania, in localitatea Mezőkovácsház, din tara vecina.

Fabrica pentru reciclarea tuburilor fluorescente a fost inaugurata de curand de 2 asociatii specializate in managementul deseurilor provenite din surse de iluminat, Recolamp, din Romania,  si Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., din Ungaria.

Proiectul beneficiaza de finantare europeana si se deruleaza in perioada martie 2011 – mai 2012, in judetele Arad, Timis, Bihor, Satu-Mare ai Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Csongrád, din Ungaria.

“Proiectul in cadrul caruia a fost construita fabrica a prevazut, de la bun inceput, ca aceasta sa se deschida in Ungaria. Motivul principal este legat de faptul ca, la momentul redactarii proiectului (2008,) Ungaria colecta si recicla cantitati de 5 ori mai mari decat Romania. Fabrica se afla la 60 de kilometri de granita Romaniei cu Ungaria, iar distanta fata de tara noastra este aproape nesemnificativa”, a declarat, pentru Green Report, Roxana Sunica, Marketing Manager Recolamp.

Buget de 1,6 milioane de euro

Fabrica din Ungaria va recicla deseurile de surse de lumina colectate in aria proiectului, cele 4 judete din Romania si cele 4 judete din Ungaria, si are deja un contract prin care se asigura ca fractiile rezultate vor fi utilizate pentru producerea de noi surse de lumina de o fabrica aflata pe
teritoriul Ungariei.

Proiectul beneficiaza de un buget de 1,6 milioane de euro, care urmeaza a fi investiti în producerea si amplasarea de containere specializate de colectare, in desfasurarea de campanii de informare si constientizare, precum si in construirea fabricii de reciclare a deseurilor de surse de lumina.

„Este un proiect de mediu complex, care are drept obiectiv principal imbunatatirea sistemului de colectare a deșeurilor de surse de iluminat, informarea si constientizarea populației, precum și posibilitatea reciclarii acestor deseuri pe plan local. (…) Astfel, vom putea sa reducem costurile cu transportul, emisiile de carbon si impactul asupra mediului inconjurator”, a explicat Bela Kovacs, director al Diviziei de surse de iluminat din cadrul Electro-Coord.

Deseurile, preluate de la 400 de companii din zona de proiect

“Sunt peste 400 de companii de la care preluam deja deseuri din zona de proiect. La acestea se vor adauga inca alte 300 locatii pana la sfarsitul proiectului. In plus, exista un cumul de factori care vor duce la imbunatatirea sistemului de colectare prin intermediul acestui proiect: largirea infrastructurii de colectare prin productia si amplasarea de containere specializate, campanii de informare – prin caravana de 20 de evenimente desfasurate in aria proiectului (10 in Romania si 10 in Ungaria), obtinerea implicarii si sprijinul autoritatilor locale”, a mai spus Roxana Sunica.

Prin intermediul celor peste 400 de puncte de colectare carevor fi infiintate in cele patru judete participante la proiect,Recolamp isi propune sa colecteze 27 de tone de deseuri din sursele de iluminat in primul an de derulare a proiectului. Investitiile cor continua si in anii urmatori, pentru a asigura o creștere semnificativa a ratei de colectare a deseurilor.

“Obiectivul general al acestui program este de a apropia actori economici, persoane si comunitati, cu scopul de a exploata mai eficient oportunitatile oferite de dezvoltarea comuna a zonei de frontiera”, potrivit Roxanei Sunica.

Recolamp, asociatie nonprofit, infiintata in 2007

In 2007, Philips Romania, Osram Romania, GE Hungary ZRT si Narva S.R.L. au pus in Romania bazele Recolamp, asociatie nonprofit ce are ca obiect de activitate colectarea si reciclarea, in conditii de siguranta a deseurilor provenite din surse de lumina uzate.

Prin Directiva 2002/96/CE, la nivelul Uniunii Europene au fost luate masuri menite sa previna generarea de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE), precum si sa promoveze refolosirea, reciclarea si alte forme de valorificare a acestora.

Transpunerea in legislatia nationala romana s-a facut prin Hotararea Guvernului nr. 1037/2010 privind deseurile de echipamente electrice si electronice.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri