Romania va lansa o racheta “prietenoasa cu mediul”

Organizatia romaneasca ARCA, specializata in cercetare aerospatiala, pregateste lansarea unei rachete “prietenoase cu mediul”.

Racheta este realizata din materiale compozite

Racheta Haas 2C este realizata din materiale compozite, ceea ce reprezinta o premiera pe plan mondial, a declarat, pentru Green Report, Elena Simona Popescu, PR manager ARCA. La finalul misiunii, racheta se va dezintegra si se va prabusi in mare, iar resturile de material compozit se vor dizolva in apa, evitandu-se orice risc de poluare, a explicat reprezentanta ARCA.

Zona geografica in care se vor prabusi resturile rachetei nu este deocamdata cunoscuta, aceasta fiind determinata in functie de locul de unde se va produce lansarea. Dar, aproape cu certitudine, lansarea nu se va realiza din Romania, ci dintr-una din zonele folosite, in mod traditional, pentru asemenea activitati – Rusia, Kazahstan, nordul Suediei, Guyana Franceza (foto jos) sau Golful Mexic.

Program spatial romano-bulgar

Misiunea spatiala este acum in pregatire si se va derula in anul 2013.

Scopul acesteia va fi plasarea pe orbita, cu ajutorul rachetei, a doi sateliti de mici dimensiuni – unul romanesc, iar celalalt bulgaresc.

Datele referitoare la satelitul romanesc sunt deocamdata confidentiale.

In schimb, despre satelitul bulgaresc exista informatii facute publice de catre echipa bulgara BOREAS (Bulgarian Orbital Research and Satellites). BOREAS va construi un satelit denumit CubeMessenger, cu greutatea de circa un kilogram, destinat testarii si Imbunatatirii echipamentelor de comunicatii si de control a altitudinii. CubeMessenger va fi echipat cu o camera digitala pentru a fotografia orbita joasa a Pamantului.

Misiunea mixta romano-bulgara va permite si completarea experientei practice in operarea satelitilor de mici dimensiuni.

La randul ei, racheta purtatoare (foto) este un vehicul plasator pe orbita, intr-o singura treapta, aflat in prezent in constructie si testare la ARCA. Haas 2C este o racheta low-cost foarte usoara, propulsata de un motor racheta cu combustibil lichid. Motorul foloseste kerosen in rolul de carburant si oxigen lichid ca oxidant. Pentru publicul din Romania, racheta a fost expusa, acum cateva saptamani, in Piata Victoriei din Bucuresti.

Romania si Bulgaria ar putea plasa sateliti comerciali

“Suntem foarte incantati sa lucram la noul satelit bulgaresc. Parteneriatul nostru cu ARCA este garantat sa dea rezultate datorita credintei comune ca cercetarea spatiala nu merita sa fie ingnorata si are un beneficiu universal. Aceasta misiune comuna va fi un pas vital inainte in dezvoltarea tehnologiei spatiale atat in Bulgaria cat si in Romania”, a anuntat echipa BOREAS.

“Impreuna putem realize lucruri marete. BOREAS sunt vecinii si partenerii nostri. Este o noua era in explorarea spatiului, iar lansatoarele orbitale si satelitii nu mai sunt exclusive agentiilor guvernamentale. Romania si Bulgaria vor avea capabilitatea sa plaseze sateliti comerciali pe orbita terestra si sa desfasoare cercetare spatiala pe cont propriu”, considera Dumitru Popescu, presedintele ARCA.

Pentru partea romana, toate costurile sunt acoperite din sponsorizari si donatii, cel mai important partener fiind BRD.

BOREAS, o echipa de cercetare formata din studenti

BOREAS este o echipa internationala de studenti, cu sediul la Sofia. Echipa este formata din studenti de la Universitatea Tehnica din Sofia, Noua Universitate Bulgara, Colegiul Militar Regal din Canada st Universitatea Emiratelor Arabe Unite.

Proiectele viitoare ale BOREAS includ PAISIUS – un radiotelescop orbital de mici dimensiuni si ALCEK – o sonda de orbitare a Lunii care va realiza o analiza spectroscopica a suprafetei astrului.

ARCA vrea sa lanseze un cosmonaut pana in anul 2025

ARCA este o organizatie non-guvernamentala, care promoveaza cercetarea aerospatiala si alte activitati legate de spatiu. Obiectivele echipei sunt dezvoltarea motorului racheta Executor, dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 pentru racheta Haas II si castigarea competitiei de 30 milioane de dolari, Google Lunar X Prize, utilizand ansamblul IAR-111/Haas II.

Cel mai ambitios obiectiv al ARCA este lansarea unui cosmonaut pe orbita terestra, pana In anul 2025, cu lansatorul Super Haas. “Dorim sa demonstram ca si sectorul privat poate contribui la cercetarea spatiala”, a subliniat, pentru Green Report, reprezentanta ARCA, Elena Simona Popescu.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Green Bee premiaza “echipajele spatiale” (VIDEO)

ARCA a finalizat structura cabinei avionului supersonic IAR-111 Excelsior, care va participa la Google Lunar X Prize
 

spot_img

Ultimele știri