Romania a reprimit dreptul de a tranzactiona certificate de emisii de gaze cu efect de sera, a anuntat ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.
Aceasta decizie apartine Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care a anulat suspendarea dreptului Romaniei de a tranzactiona certificatele de emisii.
Decizia referitoare la Romania a fost adoptata la cea de a 20-a reuniune a ramurii de implementare a Comitetului de Conformare al Protocolului de la Kyoto, organizata in perioada 11-12 iulie a.c. la Bonn, Germania.
Evenimentul s-a desfasurat sub auspiciile Conventiei-cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC). Romania a fost reprezentata la reuniune de o echipa de experti condusa de ministrul Rovana Plumb.
Sanctiunea a fost ridicata cu doua luni mai devreme
In interventia sustinuta in fata Comitetului de Conformare, Rovana Plumb a insistat asupra masurilor intreprinse de autoritatile romane pentru a asigura conformitatea sistemului national de estimare a emisiilor de gaze cu efect de sera, cu prevederile Protocolului de la Kyoto si ale regulamentelor subsecvente.
„Practic, in acest moment, Romania a intreprins toate masurile necesare pentru a putea relua imediat tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Personal, am insistat ca Romania sa fie introdusa in Comitetul de analiza in luna iulie si nu in luna septembrie asa cum era mentionat initial pentru a accelera obtinerea ridicarii suspendarii impuse tarii noastre”, a anuntat ministrul Mediului.
In acest context, Comitetul de Conformare a solicitat autoritatilor romane sa depuna un Raport de progres in cursul anului 2013, iar partea romana s-a angajat sa respecte aceasta cerinta.
In 1992 Romania a semnat Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice, ratificata prin Legea nr. 24/1994, angajandu-se sa actioneze pentru stabilizarea concentratiilor gazelor cu efect de sera, in atmosfera, la un nivel care sa impiedice perturbarea antropica a sistemului climatic. Ulterior, in anul 1999, Romania a semnat Protocolul de la Kyoto si l-a ratificat prin Legea nr. 3/2001.
Comitetul de Conformare a Protocolului de la Kyoto, prin Ramura de Implementare, suspendase la sfarsitul lunii august 2011 dreptul Romaniei de a tranzactiona certificate de emisii de gaze cu efect de sera. In consecinta, Romania nu a putut sa tranzactioneze unitati ale surplusului de cantitate atribuita (Assigned Amount Units – AAU), nu a putut tranzactiona unitatile de reducere a emisiilor (Emission Reduction Units – ERU), iar operatorii din Romania care participa la Schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera din cadrul Uniunii Europene (EU Emission Trading Scheme – EU-ETS) nu au putut tranzactiona certificatele de emisii de gaze cu efect de sera.
Basescu: Romania a pierdut 1,2 miliarde de euro
Presedintele Traian Basescu declara, in august 2011, ca Romania a pierdut 1,2 miliarde de euro prin suspendarea dreptului de a tranzactiona certificatele. "De ce credeti ca Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de CO2? Asta s-a intamplat: Romania a pierdut 1,2 miliarde de euro in pretul de azi, avand certificate in valoare de 3 miliarde in 2008. De ce? Pentru ca oamenii politici au fost lasi. Pentru ca oamenii politici s-au certat – Mediul cu Economia. Toti, despre toti vorbim. Dar vorbim si despre cei de dinainte de 2008. Nu din 2008 pana acum. Iar Romania astazi a pierdut 1,2 miliarde", declara Traian Basescu.
Suspendarea dreptului Romaniei de a tranzactiona certificatele de emisii a produs demisia presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Iosif Nagy, in august 2011. ANPM este administratorul Registrului National al emisiilor de gaze cu efect de sera.
Pe de alta parte, Laszlo Borbely, la acel moment ministru al Mediului, anunta ca Romania incearca sa obtina reportarea, dupa anul 2012, a certificatelor de emisii suspendate de la tranzactionare. “Din pacate, piata aceasta a tranzactiilor nu este foarte spectaculoasa. M-am uitat la cifrele altor tari si niciuna nu a putut sa vanda decat o cantitate foarte mica fata de ceea ce are alocat in prevederile protocolului de la Kyoto. Facem front comun cu toate tarile foste socialiste pentru a putea reporta aceste unitati dupa 2012 sau pentru a primi o compensare dupa 2012”, preciza Laszlo Borbely.
Efectele deciziei de la Bonn, din perioada 11 – 12 iulie a.c., au fost explicate, pentru Green Report, de Ioana Ciuta, director executiv al Fundatiei Terra Mileniul III: "Prin decizia Comitetului de Conformare al Protocolului de la Kyoto, Romania isi va recapata dreptul de a vinde surplusul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, respectiv cele 300 de milioane de unitati alocate pentru perioada 2008-2012. De asemenea, prin deblocarea Registrului National al emisiilor, vor putea fi continuate proiectele de reduceri de emisii derulate prin mecanismul de implementare in comun (Joint Implementation) in care sunt implicate companii romanesti, existand la momentul prezent 15 astfel de proiecte in derulare".
Ioana Ciuta atrage insa atentia asupra viitoarelor responsabilitati ale tarii noastre: "Romania mai trebuie sa stabileasca ce va face cu banii obtinuti din vanzarea certificatelor si in ce tip de proiecte va investi aceste sume, deoarece trebuie sa demonstreze cumparatorilor ca banii obtinuti vor fi folositi in proiecte de reduceri de emisii".
Foto: www.europarl.europa.eu
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si: