Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar trebui sa devina operationale din 2018, respectiv 2019

Unitatile 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda ar trebui sa devina operationale incepand cu anul 2018, respectiv 2019, a anuntat astazi Alexandru Havris, sef serviciu analiza in cadrul NuclearElectrica.

Prezent la o conferinta organizat de Ziarul Financiar, Havris a aratat ca cele 2 reactoare noi vor furniza aproximativ 12% din necesarul national de energie. 

Potrivit reprezentantului NuclearElectrica, in anul 2009 a fost creata compania de proiect EnergoNuclear, in care actionari sunt deocamdata companiile NuclearElectrica, Enel si ArcelorMittal. 

Initial, EnergoNuclear a avut 7 actionari, insa grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franta-Belgia) si Iberdrola (Spania) au anuntat in luna ianuarie ca se vor retrage din proiect, motivand incertitudinile economice privind piata energiei. 

Centrala de la Cernavoda, in analiza

”In 2020 tinta de energie regenerabila este de 20% la nivel european. Ce facem cu restul de 80%? Stingem lumina? Solutia nucleara este, vrem nu vrem, parte din dezvoltarea viitoare a sectorului energetic”, a declarat Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei. 

El a explicat ca in urma tragediei din Japonia a fost creata o comisie care analizeaza in prezent modul in care aceasta reactioneaza la incidente neprevazute. 

”Ar trebui sa nu reactionam emotional fata de incidentul de la Fukushima. Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda au fost analizate si la sfarsitul anului trecut am primit avizul Uniunii Europene (UE) pentru constructia lor”, a completat Sandulescu. 

Foto: win.org.ro

Raluca Petrescu
 

Cititi si:

Ponderea energiei nucleare din Romania va creste in urmatorii ani

Germania va renunta complet la productia de energie nucleara pana in 2020

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri