Proiectele eoliene sunt tot mai controversate din punctul de vedere al protectiei mediului

“In Dobrogea sunt construiti peste 1000 de stalpi de eoliene. Inclusiv in zone protejate. Nu stie nici Dumnezeu daca e bine sau nu e bine”, a avertizat secretarul de stat Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu.

Secretarul de stat a precizat ca proiectele energetice eoliene pot afecta fauna si a adus drept argument o situatie din Bulgaria: “La capul Caliacra, 300 de mori de vant stau pe loc pentru ca intra in contradictie cu Directiva europeana privitoare la pasari”.

Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu a facut aceste declaratii cu prilejul unei mese rotunde organizata de Asociatia Romana de Mediu la Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti (UTCB).

Daca fug pasarile, se inmultesc soarecii

Pe de alta parte, in cadrul aceleiasi dezbateri, un reprezentant al Universitatii Ecologice din Bucuresti, biologul Alexandru Galdean, a oferit pentru Green Report o informatie foarte interesanta.

Conform anumitor studii, pasarile calatoare evita de regula stalpii din parcurile eoliene, astfel incat nu se ciocnesc de turbine. Apare insa un alt fenomen de mediu. Pentru a se proteja, pasarile isi modifica traseul de migratie. Iar din acest motiv, se pare ca in zonele cu investitii eoliene s-au inmultit excesiv rozatoarele (de exemplu soarecii de camp), intrucat nu mai sunt pasari care sa ii combata.

“Noi, oamenii, suntem elemente componente ale unui ecosistem. Trebuie sa ne gandim la efectele actiunilor noastre, peste cateva zeci de ani”, a explicat biologul Galdean.

Zona de est a Romaniei, din Dobrogea pana in Moldova, este considerata a doua din Europa din punctul de vedere al potentialului eolian, datorita curentilor de aer din aceasta arie. Pe de alta parte insa, zonele traversate de curenti de aer sunt preferate si de pasarile calatoare.

Mihai Diac

Foto: www.asociatiaeoliana.ro

Citeste si:

Parcul eolian Salbatica 2 a devenit operational

ITC Constanta: ”CEZ trebuie sa reia procedura de autorizare”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri