Palatul Parlamentului isi reduce amprenta de carbon

Palatul Parlamentului a reusit sa economiseasca 4,2 milioane kilowati ora sau 750.000 euro pe an numai prin schimbarea becurilor incandescente cu becuri economice. Modernizarea iluminatului pe o suprafata de 33.103 metri patrati a dus la economii considerabile, economii care nu ar trebui sa se opreasca aici, au aratat joi expertii prezenti la conferinta dedicata eficientei energetice din seria "Parlamentul Verde", organizata de Green Revolution si Camera Deputatilor.

Un alt proiect care a dus la economii a fost reabilitarea punctului termic, cu o capacitate de 32 gigacalorii, cel mai mare din Europa. Odata cu finalizarea acestuia in 2007, factura la caldura a scazut cu 20%, de la sapte miliarde lei vechi iarna si patru miliarde lei vara, a aratat Alexandru Tanase (foto dreapta), directorul departamentului tehnic din cadrul Camerei Deputatilor.

“Parlamentul este un mare consumator de energie, iar cifrele reprezinta bani. Trebuie sa transformam aceasta cladire simbol intr-una prietenoasa cu mediul, pentru a da un exemplu celorlalti cetateni. Este si in avantajul nostru, si in avantajul bugetului public”, a declarat Sulfina Barbu, Presedintele Comisiei de Administratie Camera Deputatilor, sub egida careia s-a desfasurat conferinta.

"In 2009 ne propunem sa continuam masurile pentru eficientizarea consumului de orice tip. Urmatorul proiect pe care ne propunem sa-l realizam este Reparatia Capitala a Centralei de Ventilatie si Frig, proiect pentru care vom apela la o licitatie publica", a declarat, la randul sau,  Alexandru Tanase.

Parlamentul in patrimoniul cultural

Pentru a putea accesa finantari cladirea Parlamentului trebuie sa fie introdusa in Patrimoniul Cultural, a aratat Carmencita Constantin (foto stanga), director la Institutul de Studii si Proiectari Energetice. Directorul a facut o trecere in revista a fondurilor publice de care ar putea beneficia Parlamentul pentru a nu apela la bugetul de stat, fonduri care pot fi accesate numai in cazul in care cladirea ar fi trecuta in patrimoniul cultural sau UNESCO.

"Aceasta incadrare ar face-o accesibila pentru sursele de finantare, dar trebuie sa existe proiecte bine gandite si un buget pentru cofinantare. De asemenea, consider ca daca vorbim de economii ca 750.000 euro numai de la schimbarea becurilor, acesti bani ar putea fi folositi ca sursa de investitii", a declarat Carmencita Constantin.

Parlamentul Verde – episodul 1

Joi a avut loc la Palatul Parlamentului prima conferinta din seria care isi propune sa inverzeasca cladirea care consuma cel mai mult din Romania. Sulfina Barbu, presedintele Comisiei de Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic – Camera Deputatilor, moderatorul discutiilor de astazi, a reiterat avantajele acestor discutii.

"Identificarea solutiilor pentru un Parlament Verde si un pas in constientizarea publicului cu privire la potentialul energiilor regenerabile sunt cele doua mari avantaje pe care le gasesc acestor conferinte. Principalul este ca trebuie sa transformam aceasta cladire simbol intr-o cladire prietenoasa cu mediul", a declarat in deschidere Sulfina Barbu.

Conferinta are ca scop identificarea problemelor energetice ale imobilului si gasirea unor solutii adecvate pe partea de incalzire, iluminat, ventilatie-climatizare si aparatura electrica, dar si in formularea unui plan de implementare si finantare a acestora, cu ajutorul participarii unor companii precum Nörr Stiefenhofer Lutz, E-ON, Philips, Jetrun EnergoEco, Unicredit Bank si Rorec.

Text: Green Report / Oana Neneciu

Foto: Green Report / Anita Vizireanu

 

spot_img

Ultimele știri