Padurile Romaniei sunt total neglijate de stat

In ultimii ani, padurile pe cel putin 350.000 ha au fost distruse total, iar pe mai mult de 500.000 ha au fost distruse partial. Fara interventia energica a statului procesul va continua.

Din 2008 exista Legea privind Codul silvic prin care statul poate sa intervina pentru salvarea padurilor Romaniei. Din pacate, insa, din luna martie 2008, de cand a aparut aceasta lege si pana in prezent, interventia statului pentru salvarea si mentinerea padurilor nu s-a materializat, arata un comunicat din partea Federatiei pentru Apararea Padurilor.

In lege se prevad subventii din partea statului pentru sustinerea administrarii padurior particulare pana in 30 ha, in vederea pazei si gospodaririi lor.Pentru 2008 m-a fost gasit nimeni vinovat de faptul ca Legea 46 nu a fost aplicata si subventiile pentru salvarea padurilor particulare nu au fost acordate.

In 2009 metodologia de accesare a fondurilor bugetare petru administrarea padurilor particulare pana in 30 ha a fost aprobata in sedinta de Guvern din 22 iulie, punerea ei in aplicare depinzand acum de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Situatia de criza in care se afla padurea romaneasca, criza forestiera deja existenta suprapunandu-se peste criza economico-financiara, nu poate fi solutionata decat prin interventia institutiilor statului. “Consideram ca una dintre masurile anticriza in domeniul forestier ar fi, pe langa acordarea subventiilor administrarii padurilor particulare pana in 30 ha, consolidarea intreprinderilor forestiere de stat care administreaza aceste paduri”, se precizeaza in comunicatul federatiei.

Toate tarile recomandate ca puteri forestiere in Uniunea Europeana, au luat astfel de masuri. Germania (tara care poate fi data ca model dupa cum a reusit si reuseste sa stapaneasca sau sa evite criza economica si financiara) pentru a gospodari durabil padurile, indiferent de proprietarul lor, a intarit in cele mai multe landuri structurile silvice ale statului care administreaza atat padurile de stat cat si padurile particulare. Polonia a consolidat structurile statului de administrare a padurilor astfel incat acestea gospodaresc 97% din suprafata paduroasa a tarii.

In Romania, din nefericire, in loc sa se inregistreze o consolidare a Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, preocuparea este de a vinde unele active sub forma de cladiri pe motiv ca nu sunt eficiente. In situatia in care piata imobiliara este in plin declin, vanzarea cladirilor respective nu ar contribui la eficientizarea activitatii Regiei Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva.

Pe plan mondial padurilor li s-a recunoscut nu numai rolul de singura resursa regenerabila de energie dar si rolul de a diminua schimbarile climatice.
In luna decembrie a acestui an va avea loc la Copenhaga Conferinta Natiunilor Unite la care vor participa sefii de stat de pe intreg globul in vederea stabilirii unui acord pentru combaterea schimbarilor climatice. Desi cei mai importanti emitenti de gaze sunt tarile subdezvoltate, cele mai vulnerabile tari la schimbarile climatice sunt tot tarile subdezvoltate unde se distrug padurile sau unde acestea lipsesc cu desavarsire.

Romania, membra a Uniunii Europene, este obligata sa ia masuri astfel incat sa asigure dezvoltarea I mentinerea durabila a padurilor. A trata cu insuficienta atentie rolul padurilor si importanta mentinerii lor poate sa duca atat la izolarea Romaniei in contextul in care toate tarile lumii urmaresc sa gaseasca solutii com,une pentru diminuarea efectelor negative ale schimbarilor climatice si stoparea incalzirii globale, cat si la crearea conditiilor de aparitie a calamitatilor naturale: inundatii, viituri, torenti, alunecari de teren, desertificari, su urmari dezastruoase asupra populatiei tarii si economiei nationale.

Foto: media2.gruprc.ro

spot_img

Ultimele știri