Paul, mester de biciclete de la 12 ani

Ca sa ajunga la scoala, in comuna Helesteni, judetul Iasi, Paul, care mestereste biciclete inca de cand avea 12 ani, mergea pe jos o jumatate de ora.

Insa, de astazi, drumul lui Paul, care este deja in clasa a VII-a, s-a scurtat, deoarece, cu bicicleta cea noua, primita in cadrul campaniei “Bicicleta de la tara”, initiate de Green Revolution si E.ON Romania, a ajuns intr-un sfert de ora. Darul primit a picat la tanc, mai ales ca bicicleta veche, pe care o tot repara de unul singur, ramasese fara cauciucuri.

“Ma pricep la biciclete, stiu sa le mesteresc si, pana in urma cu cateva zile, mergeam si la cules de porumb cu bicicleta mea, aia care s-a stricat. Nu mai aveam ce-i face. A ruginit si a ramas fara cauciucuri. Dar de- acum, cu bicicleta asta noua o sa ajung mai repede si la scoala, si in alte locuri unde am  treaba. Cand nu merg la scoala, le-o voi imprumuta si celor 3 frati mai mici si o sa le spun cum s-o ingrijeasca”, spune Paul, care astepta de cateva zile, nerabdator, caravana cu biciclete, Green Revolution.

Madalina “ pedaleaza pentru educatie!”

Madalina are 14 ani si vrea, cu tot dinadinsul, sa se faca avocata. Este in clasa a VII-a si invata la scoala din Schitu Duca, sat care se afla tot in judetul Iasi. Pana la scoala, la fel ca si multi dintre colegii ei, face 4 kilometri dus, 4 kilometri intors. Cu cateva zile in urma a venit intr-un suflet pana la scoala, desi nu incepusera cursurile. S-a trezit de la ora 6.00 si a strabatut iute cei 4 kilometri, ca sa primeasca si ea “bicicleta de la tara”.

“Am incheiat anul trecut cu media 9,46 si vreau sa ma fac avocata. Nu am lipsit de la scoala deloc in anii trecuti, desi trebuie sa ma trezesc devreme ca sa nu intarzii. Ma bucur ca am intrat, alaturi de colegii mei, in acest program si imi place mult sloganul pe care l-ati ales, <Pedaleaza pentru educatie!>. Cu bicicleta o sa fac mult mai putin pana la scoala si o sa am mai multa vreme ca sa-mi fac lectiile”, ii spune Madalina unuia dintre membrii caravanei Green Revolution.

7 kilometri dus, 7 kilometri
intors pana la scoala din Costesti

Scoala din comuna Costesti, judetul Iasi, are 2 terenuri de sport, clasele sunt luminoase si in multe dintre ele se afla si calculatoare. Pentru copiii din comuna drumul pana la scoala este scurt insa pentru cei din satele invecinate inseamna uneori 7 kilometri dus, 7 kilometri intors.

“Mai venim si cu caruta sau care are bicicleta vine cu ea. Ne trezim si de la ora 6.00 ca sa ajungem la ore”, marturiseste Rares care si-ar dori sa doarma mai mult.

“Rares, de-acum inainte ai sa ai timp sa dormi mai mult dimineata, caci daca stii sa mergi pe bicicleta, vei primi si tu una”, ii explica Elena Malanca, directoarea scolii generale din Costesti.

Elevii din Costesti au primit, la randul lor, biciclete de la membrii Green Revolution, care, alaturi de E.ON Romania, s-au gandit si la ei atunci cand au initiat proiectul “Bicicleta de la tara”. Ei le ofera un mijloc de transport simplu, eco si sanatos, care sa le permita sa ajunga mai repede la scoala.

Inainte de a porni intr-o scurta plimbare cu bicicletele, copiii din Costesti au luat parte si la o mica lectie de circulatie si s-au intrecut sa-si explice unii altora ce-nseamna sa semnalizezi stanga sau dreapta, sau cum sa dai prioritate atunci cand circuli pe sosea. Mai mult, ei le-au promis colegilor lor, care inca nu stiu sa dea la pedale, ca ii vor invata sa ia bicicleta de coarne mai intai pe terenul de sport.

“Cu bicicleta pe care
mi-ati daruit-o voi o sa merg la scoala”

Alaturi de Paul sau Madalina, Petronela, Andrei si Ramona sunt doar cativa dintre cei 800 de elevi din satele din Moldova, care asteapta, in aceste zile, caravana cu biciclete, Green Revolution.

Cu atat mai mult cu cat aproape ca au uitat ce inseamna sa primesti daruri. Iar la o bicicleta a lor probabil doar au visat, necrezand ca ea ar putea fi aievea.

Petronela este din satul Dobrovat, judetul Iasi, are 14 ani, iar ultimele bomboane, primite asta-iarna, le-a impartit cu cele 2 surori ale ei. In plus, Petronela nu stie cum suna valurile marii, singurele excursii pe care le-a facut vreodata fiind pana la scoala, in satul vecin. Zilnic, 3 kilometri dus, 3 kilometri intors!

"Cu bicicleta pe care mi-ati daruit-o voi o sa merg la scoala si n-o sa mai fac 1 ora pe drum, ci mult mai putin. Si in vacante voi merge, tot pe bicicleta, pana la bunica. Este cel mai frumos cadou pe care l-am primit si la care nu m-as fi gandit vreodata. Cat despre mare nu am vazut-o niciodata, dar pana o sa ajung acolo o sa ma plimb cu bicicleta”, explica Petronela.

Bicicleta primita de la Green Revolution e un dar la care nu a sperat, dar de-acum inainte, alaturi de alti 800 de copiii din Moldova, Petronela va uita de kilometrii parcursi zilnic, pe jos, pana la scoala.

Si la scoala, si la nuci, pe “bicicleta de la tara”

Sa culegi nuci poate fi, pentru unii copiii, o joaca, dar pentru Andrei, care are 12 ani, este o obligatie pe care e musai sa o indeplineasca, si nu in curtea casei, ci la cativa kilometri de satul sau, Dubrovat. Andrei, la fel ca si Petronela, strabate zilnic 6 kilometri pana la scoala sau pana la munca campului.

„De ce plangi Andrei?”, l-a intrebat pe baiatul din Dubrovat unul dintre membrii Green Revolution, atunci cand i-a daruit bicicleta.
“Pentru ca mi-a fost frica sa nu primesc si eu bicicleta. Am intarziat, am fost la nuci si credeam ca plecati si ma uitati”, spune piciul de 12 ani, ale carui maini sunt innegrite de coaja nucilor. “Si ce ai sa faci tu, Andrei, cu bicicleta?” “O, o sa merg fuga la scoala, si o sa alerg intr-o juma’ de ora inloc de 1 ora pe cei 3 kilometri si o sa ma duc cu ea si la nuci", raspunde Andrei, care a sarit in sus de bucurie cand a vazut ca i s-a pastrat si lui o bicicleta.

800 de biciclete, cadou pentru copiii din Moldova

Proiectul “Bicicleta de la tara” continua pana cand cele 800 de biciclete isi vor gasi stapanii in cele 4 judete din Moldova, Iasi, Vaslui, Botosani si Suceava.

In aceste judete, Green Revolution, alaturi de E.ON Romania, si-a propus sa contribuie la scaderea ratei absenteismului scolar si a numarului de copii care renunta la scoala, din cauza distantei mari intre casa si institutia de invatamant.

Frank Hajdinjak, E.ON Romania:
“Copiii au dreptul la o educatie sanatoasa”

„Accesul la educatie da valoare fiecarei comunitati si arata dorinta oamenilor de a-si extinde orizontul cunoasterii. Mai mult decat atat, copiii au dreptul la o educatie sanatoasa, care sa le ofere o sansa reala de a evolua in viata de zi cu zi, pentru a pune umarul peste ani, la dezvoltarea comunitatilor in care traim”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Romania.

Zonele rurale ce vor beneficia de biciclete au fost selectate impreuna cu reprezentantii Consiliilor Judetene, conform urmatoarelor criterii: comunitati aflate pe arii extinse; numar mare de locuitori, respectiv copii inscrisi la scoli; copii cu rezultate bune la invatatura; lipsa mijloacelor de transport pentru deplasarea copiilor catre scoala; copiii provin din familii cu venituri modeste.

Raluca Fiser, Green Revolution:
“Sprijinim copiii printr-un mijloc de transport eco si sanatos”

„Exista un numar mare de copii care isi doresc sa invete, care viseaza sa realizeze o multime de lucruri in viata. Educatia este primul si cel mai important pas, astfel ca ne-am gandit sa ii sprijinim asa cum putem, punandu-le la dispozitie un mijloc de transport simplu, eco si sanatos, care sa le permita sa ajunga la scoala. Speram ca acest proiect sa ajute cat mai multi copii sa isi indeplineasca visurile”, a subliniat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

Alaturi de 20 de biciclete fiecare scoala va mai primi un rastel, sistem de siguranta si materiale destinte informarii copiilor cu privire la siguranta in trafic si protectia mediului. Bicicletele vor fi date spre folosire elevilor cu rezultate bune la invatatura si care au de parcurs distante mari pana la institutia de invatamant.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Bicicleta din vis, aievea in scoli din Moldova
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri