Patru noi parcuri eoliene in nord-estul Romaniei

Compania germana Prowind va construi patru parcuri eoliene in nord-estul Romaniei, cu o capacitate totala de 300 megawati (MW), a anuntat joi compania General Electric (GE), furnizorul turbinelor pentru cele patru parcuri.

„Proiectele de parcuri eoliene pe care le dezvoltam in judetul Vaslui vor aduce avantaje considerabile in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca si veniturile impozabile, contribuind la cresterea calitatii vietii si imbunatatirea serviciilor pentru populatia locala si pentru companii si sustinand in acelasi timp obiectivele nationale economice si de mediu ale Romaniei,” a declarat Johannes Busmann, fondatorul si detinatorul Prowind GmbH.

Potrivit GE, aceasta intentioneaza sa livreze in total 120 de turbine eoliene clasa 2,5-100 produse de companie pentru cele patru parcuri eoliene. Planificarea finala a expedierilor, instalarilor si punerii in functiune comerciala a turbinelor eoliene GE nu a fost inca stabilita, dar expedierile ar putea incepe in a doua jumatate a anului 2012.

De asemenea, GE si Prowind GmbH au anuntat incheierea contractului de conectare in retea a unei capacitati de 300 MW cu Transelectrica. Obiectul contractului este reprezentat de conectarea parcurilor eoliene ale asocierii mixte la noul post de transformare al Transelectrica, aflat in curs de constructie in apropierea comunei Banca.

„Contractul de conectare la retea incheiat cu Transelectrica este un important pas inainte in eforturile depuse de GE si Prowind in vederea sustinerii planurilor guvernului Romaniei privind energia regenerabila,” a declarat Carmen Neagu, Director Regional al GE Energy pentru Europa de Sud-Est. „Contractele de interconectare la retea joaca un rol vital in asigurarea infrastructurii de transport care sa permita Romaniei si celorlaltor tari sa isi respecte obligatiile privind aprovizionarea cu energie si protectia mediului.”

Cele patru proiecte sunt situate pe dealurile din judetul Vaslui, o zona agricola cu densitate redusa a populatiei, in nord-estul Romaniei. Windelcon, o companie romaneasca de dezvoltare a proiectelor eoliene, se ocupa de activitatile de dezvoltare locala.

Parcurile sunt construite sub forma de companii separate cu obiect de activitate special.

Proiectele se incadreaza in obiectivele Romaniei de a produce 24% din energie din surse regenerabile pana in anul 2020.

Recent, Comisia Europeana a aprobat planul Romaniei de a oferi stimulente pentru folosirea energiei regenerabile pe scara mai larga. Aflata in una din zonele cu cel mai ridicat potential eolian din Europa, Romania este capabila sa valorifice o cantitate suficienta de energie eoliana pentru a face fata cerintelor de energie electrica ale unui sfert din cele opt milioane de gospodarii din tara.

Prowind GmbH este un dezvoltator de proiecte de energie regenerabila. Avand sediul central in Osnabrück, Germania, Prowind a proiectat, finantat si construit peste 20 de centrale pe baza de energie eoliana, solara si biomasa in Germania. Cel de-al doilea sediu al Prowind se afla in Kemptville, Ontario, in Canada. Prowind are parteneri si in Anglia, Irlanda si Romania.

Foto: treehugger.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Investitie de 400 milioane euro a Enel Green Power in Romania

Electrica, producator de energie verde din 2012

Eoliene de 260 de milioane de euro langa Galati

Enel Green Power asistata de Musat si Asociatii la dezvoltarea proiectului eolian Salbatica II

Enel Green Power adauga 40 MW de putere eoliana in Romania

Moratti: Dorim sa incepem cat mai repede proiectul eolian din Dobrogea, urmarim ce alte proiecte putem derula 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri