10 mituri ale energiei

Energia regenerabila versus energia conventionala. Miturile din jurul acestei paradigme sunt nenumarate si se inmultesc precum ciupercile dupa ploaie, pe masura ce cautam noi solutii si tehnologii. Fa o plimbare prin jungla de carbon si afla ce este adevarat si ce este fals.

Text de Raluca Petrescu

Casele zero-carbon, antidot la emisiile de gaze cu efect de sera

Cladirile sunt responsabile pentru aproximativ jumatate din cantitatea globala de emisii, iar gospodariile sunt cea mai importanta sursa a gazelor cu efect de sera. Totusi, a construi o cladire cu emisii de carbon zero este extrem de costisitor si, chiar daca am lua in calcul aproximativ 1% din casele care sunt construite anual, efectul ar fi nesemnificativ in comparatie cu celelalte 99 la suta. Exceptie face Germania, unde o combinatie de contributii si imprumuturi ieftine au facut ca sute si mii de vechi proprietati sa fie ecorenovate
in fiecare an, la standarde impresionante si cu cheltuieli rezonabile.

Energia nucleara „e ieftina”

Noua centrala nucleara din insula Olkiluoto din vestul Finlandei este un exemplu sugestiv in ceea ce priveste pretul mare si impredictibil al exploatarii reactoarelor nucleare. Producerea energiei ar fi trebuit sa inceapa in 2008, dar, potrivit celei mai recente estimari, acest lucru nu se va intampla inainte de anul 2012. Impactul asupra costului proiectului a fost dramatic. La semnarea contractelor, valoarea investitiei a fost estimata la trei miliarde de euro, dar costul final va depasi dublul sumei initiale. In SUA, companiile producatoare de energie incep sa se indeparteze de domeniul nuclear, din cauza temerilor privind costurile incontrolabile.

Biocombustibilii, „nocivi pentru mediu”

Fabricarea partiala a combustibilului din culturi destinate initial hranei a fost un adevarat dezastru, cauzand in anumite zone foamete si cresterea ratei defrisarilor, pentru ca fermierii sa-si extinda terenurile agricole in vederea maririi productiei. Oricum, esecul primei generatii de biocombustibil nu ar trebui sa ne determine sa respingem pentru totdeauna utilizarea materialelor biologice. Peste doar cativa ani vom putea transforma deseurile agricole in combustibili lichizi prin descompunerea celulozei, cea mai abundenta molecula din plante si copaci, in hidrocarburi simple.

Energia mareelor, „in linie moarta”

Conceperea si construirea unor utilaje care sa reziste actiunii dure a apelor oceanice a reprezentat o provocare si a condus la numeroase dezamagiri. In anul 2008, in Anglia a fost construita instalatia primei turbine de flux ce a fost conectata cu succes la reteaua de electricitate a Marii Britanii, din Strangford Lough, din nordul Irlandei, iar primul grup de generatoare de mare putere a fost instalat la o distanta de cinci kilometri de coasta portugheza.

Energia solara, „prea scumpa”

Panourile solare voluminoase si scumpe produse in prezent (numite si fotovoltaice sau PV), capteaza doar in jur de 10 la suta din energia soarelui, dar rapiditatea inovatiei va face ca urmatoarea generatie de panouri sa fie mult mai subtiri, sa capteze mai multa energie si sa coste mai putin decat cele de astazi. First Solar, cel mai mare producator de panouri subtiri, sustine ca produsele sale vor genera, pana in anul 2012, electricitate in tarile insorite la fel de ieftin ca marile centralele electrice.

Energia eoliana „nu prezinta siguranta”

In anumite perioade in anul 2008, vantul a furnizat aproape 40 la suta din capacitatea energetica a Spaniei. In unele zone din nordul Germaniei a fost produsa mai multa electricitate eoliana decat era necesara. Nordul Scotiei ar putea sustine cu usurinta 10 sau chiar 15 la suta din productia de electricitate necesara in Marea Britanie, la un pret ce ar echivala fara greutate costul de astazi al combustibilului fosil.

Marile centrale energetice, cele mai eficiente

Noile tipuri de mici instalatii de caldura si energie pot transforma circa jumatate din cantitatea de energie generata in electricitate, echivaland aproape eficienta centralelor de mari dimensiuni. Acestea sunt in prezent suficient de mici pentru a fi instalate cu usurinta in locuintele normale. Nu numai ca furnizeaza electricitate, dar surplusul de energie poate fi stocat pentru a incalzi locuinta, ceea ce inseamna ca toata energia furnizata este utilizata productiv si rational. Mai mult, unele tipuri de aparate de aer conditionat pot folosi caldura pentru a alimenta instalatia de racire pe timpul verii.

Schimbarile climatice reclama extinderea agriculturii organice

Cele mai multe studii arata ca recoltele culturilor organice reprezinta ceva mai mult de jumatate din productia agriculturii traditionale. Cu exceptia situatiei in care productivitatea nu este rapid si masiv imbunatatita, concluzia este clara: omenirea nu se poate hrani si produce in acelasi timp cantitati uriase de celuloza pentru combustibili daca marile suprafete agricole sunt atribuite culturilor organice.

Hi-tech-ul, solutia la schimbarile climatice

In economiile dezvoltate s-a dezvoltat o obsesie pentru descoperirea de solutii hi-tech pentru a reduce emisiile gazelor de sera. Multe dintre acestea sunt scumpe si pot genera tot atatea probleme pe cate rezolva. Energia nucleara este un bun exemplu. Mai economic si mai eficient poate fi insa cautarea unor solutii simple prin care sa se reduca emisiile, sau chiar dioxidul de carbon deja existent in atmosfera.

Automobilele electrice sunt „lente si urate”

In realitate, suntem foarte aproape sa dezvoltam masini electrice care echivaleaza performanta vehiculelor conventionale. Masina sport Tesla, comercializata in America si conceputa de compania Lotus, ii uimeste pe toti cei care experimenteaza acceleratia ei extraordinara. Avand in vedere pretul estimat la peste 100.000 de dolari, sfarsitul anului 2008 nu a fost, probabil, un moment potrivit pentru a lansa o masina electrica de lux. Dar Tesla a demonstrat tuturor ca masinile electrice pot fi incitante si dezirabile.

spot_img

Ultimele știri