Modificarile legislative semnificative aduse in sectorul energiei electrice regenerabile din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, in special din Bulgaria si Romania, doua dintre cele mai dinamice piete la nivelul acestui sector, au determinat o crestere spectaculoasa a interesului investitorilor si al altor jucatori din piata, fata de aceste proiecte, potrivit reprezentantilor casei de avocatura Wolf Theiss.
Casa de avocatura a lansat o versiune actualizata a ghidului in domeniul energiei electrice regenerabile, pentru a reflecta cele mai recente modificari legislative cu privire la procesul de autorizare si obtinere a aprobarilor, precum si a schemele de promovare, inclusive tarifele fixe, acordarea certificatelor verzi si creditele privind emisiile de carbon.
„Legile si reglementarile care guverneaza producerea energiei electrice din surse regenerabile in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est prezinta in continuare un interes major pentru companiile si persoanele concentrate pe acest sector. In urma adoptarii unor modificari legislative in scopul sustinerii unui mediu investitional mai transparent si mai stabil in sectorul energiei regenerabile, s-a observat o evolutie in dezvoltarea proiectelor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, precum si in randul proprietarilor acestora, si anume o trecere de la investitorii din faza incipienta la operatori energetici si de utilitati stabiliti pe piata Europei Centrale, de Est si de Sud-Est”, a declarat Bryan Jardine, partener si coordonator al activitatii de consultanta in domeniul energiei regenerabile in cadrul casei de avocatura Wolf Theiss.
O treime din cifra de afaceri generata de consultanta in energie regenerabila
Aportul asistentei juridice in mandatele de energie regenerabila s-a ridicat la aproximativ 1/3 din cifra de afaceri a biroului Wolf Theiss din Bucuresti anul trecut, in conditiile in care 2011 a fost un an foarte bun pentru casa de avocatura.
„Pentru anul acesta ne propunem o crestere a cifrei de afaceri cu 10% in general, iar ponderea energiei regenerabile in totalul acestei cifre de afaceri sa fie de cel putin 50%. Avand in vedere ca in momentul de fata suntem implicati in noua due diligence-uri si avem patru semnari in urmatoarele doua – trei saptamani, fara a mai mentiona un numar mare de due diligence-uri si tranzactii deja incheiate de la inceputul anului, am deplina incredere ca ne vom depasi asteptarile“, a declarat, pentru Green Report, Ciprian Glodeanu, partener Wolf Theiss Romania.
Potrivit acestuia avocatii Wolf Theiss sunt implicate intr-un numar foarte mare de proiecte care sunt in curs de materializare, cu negocieri in stadii destul de avansate.
“Spre exemplu reprezentam un client care este foarte activ in piata energiei regenerabile si care a achizitionat inclusiv proiecte mai mici (ex. 15 MW), dar care puse cap la cap rezulta intr-o investitie majora in Romania. Am acordat asistenta juridica uneia dintre cele mari societati de utilitati din Europa la achizitia unui parc eolian de peste 200 MW. A fost un proiect foarte interesant si care a ridicat o multime de probleme juridice. Negocierile au fost purtate in mai multe jurisdictii, iar societatile de avocatura implicate au fost de anvergura international”, a mai spus Glodeanu.
De asemenea, biroul casei de avocatura din Romania a asistat ButanGas Romania la finalizarea procedurilor de achizitie a 100% a partilor sociale emise de Romconstruct Top S.R.L., societate ce a dezvoltat si pus in functiune proiectul eolian Silistea cu o putere instalata de 25 MW.
„Am asistat cel mai mare producator de turbine la achizitionarea si dezvoltarea a patru proiecte eoliene cu o putere instalata de peste 300 MW. De asemenea, suntem in prezent implicati in alte trei due diligence-uri pentru acest client. In ceea ce priveste partea de finantari, colegii de la Banking & Finance au fost implicati in negocierile pentru finantarea unui parc eolian cu o putere instalata de 150 MW, precum si pentru o serie de parcuri cu puteri instalate intre 15 si 70 MW. De asemenea, de curand a fost finalizata finantarea unui proiect de biomasa si, din cate stiu, este primul proiect de biomasa finantat in Romania“, a adaugat partenerul Wolf Theiss.
Instabilitatea legislativa si nesiguranta veniturilor generate de investitiile in energii regenerabile
Potrivit lui Ciprian Glodeanu, principalele probleme pe care le intampina un investitor in energie regenerabila sunt instabilitatea legislativa si nesiguranta cu privire la veniturile generate de un astfel de proiect.
„Ca orice alt sistem de promovare a energiei regenerabile aplicabil in alte state, cu siguranta si sistemul de promovare cu certificate verzi din Romania este perfectibil. In primul rand modalitatea de redactare a unor prevederi din Legea 220 si a actelor normative emise in baza acestei legi este de multe ori confuza si generatoare de interpretari diverse“, a mentionat Glodeanu. „Legea 220/2008 a devenit aplicabila dupa mai mult de 2 ani de la publicare, timp in care a suferit modificari majore cu impact semnificativ asupra proiectelor aflate in constructie. S-au introdus mai multe limitari, iar din pacate uneori formularea prevederilor legislative este una nefericita si de cele mai multe ori confuza“.
Foto: solarfeeds.com, blueandgreenconsultancy.com
Citeste:
Eclipsa de certificate in fotovoltaic
Monsson experimenteaza noi surse
In ciuda crizei economice, Romania mentine sistemul certificatelor verzi
Spania suspenda temporar ajutoarele pentru energiile regenerabile
Consiliul Concurentei: Energia verde trebuie sa se autosustina