Norul radioactiv, isterie mediatica sau motiv de ingrijorare?

Mai multe publicatii din Romania au inceput sa alerteze populatia cu privire la pericolul unui nor radioactiv provocat de incidentul nuclear din Japonia, cu toate ca autoritatile se incapataneaza sa dea asigurari ca nivelul radiatiilor este nesemnificativ. 

Potrivit anunturilor din presa, particulele radioactive emise de reactoarele avariate ale centralei nucleare japoneze Fukushima au fost depistate in Islanda si in Franta si, in urmatoarele zile, vor ajunge si deasupra Romaniei. 

”In Franta, Germania si tarile din nordul Europei aceste concentratii de radioactivitate au fost nesemnificative. Norul vine dinspre SUA catre Europa. Peste Ocean, valorile sunt si mai mici. Ma astept ca in Romania aceste valori sa fie si mai reduse”, a declarat Lucian Biro, expert in Securitate Nucleara, vicepresedinte Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor nucleare (CNCAN). El a accentuat ca toate valorile vor fi nesemnificative, sau se vor situa la valoarea naturala.

Masele de aer parcurg 9.000 km pana sa ajunga in Romania

Pe de alta parte, reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie sustin ca inaltimea redusa la care se afla aceste mase de aer, precum si posibilitatea de dilutie fac ca Romania sa fie inafara oricarui pericol. 

Potrivit directorului ANM, Ion Sandu, distanta parcursa de masele de aer este foarte mare, de peste 9.000 kilometri. Comparativ, la Cernobal, spre exemplu, a fost afectata o suprafata pe o raza de pana la 3.000 de kilometri, in conditiile in care a fost vorba de un tip diferit de reactor si de explozia acestuia. 
 
Sandu a mai aratat ca Organizatia Mondiala de Meteorologie si-a activat toate centrele de monitorizare, iar pentru Europa situatia este urmarita mai mult de centrul din Austria, care arata pe site in fiecare zi, din 13 martie si pana astazi, pozitia maselor de aer din Japonia.

De asemenea, Organizatia Tratatului pentru Interzicerea Testelor Nucleare, subordonata Natiunilor Unite si avand sediul la Viena a realizat o prognoza privind circulatia maselor de aer dinspre Japonia. Studiul nu ofera informatii despre actualul nivel al radiatiilor, ci doar despre posibilul traseu al unui eventual nor radioactiv. Vezi aici harta.

Medicamentele luate la intamplare pot fi nocive

Romanii au dat navala in farmacii sa cumpere medicamente cu iod pentru a se proteja de radiatii. 

Iodura de potasiu nu mai exista in farmacii, desi romanii cer cu insistenta pastila in ultimele zile. Concomitent, Ministerul Sanatatii se pregateste sa cumpere o cantitate considerabila de pastile de iod, sustinand ca achizitia nu are nicio legatura cu radiatiile din Japonia si ca pastilele sunt cumparate pentru rezerva institutiei.

Medicamentele la care apeleaza insa cei care au golit farmaciile pastile cu iod pot deveni chiar nocive, in cazul in care sunt luate dupa ureche. 

”Oamenii nu trebuie sa-si autoadministreze medicamente. Cel mai bine este sa se informeze in permanenta de la autoritatile ce detin informatii corecte”, a declarat pentru TVR 1 sefa departamentului de Igiena Radiatiilor la Institutul National de Sanatate Publica, dr. Alexandra Cucu.

90% din radiatiile normale vin din natura

Potrivit reprezentantilor departamentului de Igiena Radiatiilor la Institutul National de Sanatate Publica, fondul natural de radiatii este de 2,4 milisievert pe an. Aceasta valoare poate varia insa in fucntie de localizarea geografica. 

Sievert (Sv) este unitatea de masura pentru doza de radiatii. Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, nivelul radiatiilor inregistrat la centrala Fukushima pe 15 martie a fost de 11.9 mSv/ora, de 35.000 de ori mai mare decat cel normal.

Pamantul si atmosfera terestra emit in mod natural radiatii, in toata lumea.“Fondul natural” de radiatii, care variaza considerabil de la o regiune la alta, face parte din mediul in care traim. Radiatia produsa in miezul reactoarelor nucleare este asemanatoare celei naturale, dar e mult mai intensa.

In medie, radiatia la care suntem expusi vine in proportie de 90% din surse naturale, si 10% din surse medicale, potrivit CNCAN. 

Masurile din Japonia, confirmate de autoritati

In urma cu o saptamana, la sediul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a avut loc o intalnire la nivel de experti, a structurilor reprezentate in Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, cu responsabilitati in caz de accident nuclear si urgenta radiologica.

In urma discutiilor, specialistii au stabilit ca pentru teritoriul Romaniei nu pot exista niciun fel de consecinte radiologice la nivelul populatiei si al mediului inconjurator ca urmare a situatiei de urgenta survenita in Japonia. 

In cadrul sedintei au fost prezentate concluziile calculelor efectuate de CNCAN privind consecintele radiologice ale accidentului nuclear, survenit la unitatile 1 – 4 ale centralei nucleare Fukushima-Daiichi. 

Concluziile confirma masurile luate de autoritatile japoneze: evacuarea populatiei pe o raza de 20 km in jurul centralei, adapostirea populatiei pe o raza intre 20 – 30 km in jurul centralei, distribuirea pastilelor de iodura de potasiu pentru a fi eventual administrate populatiei. 

Cititi si:

Nivelul radiatiilor de la Fukushima, de 1.600 mai mare. VEZI VIDEO

Substante radioactive, detectate in apa de la robinet din Tokyo. Radiatiile au ajuns in California VEZI VIDEO

Pe unde ar trece un eventual nor radioactiv emis de centrala Fukushima? Vezi harta intocmita de ONU

Ion Sandu, ANM: Aerul din Japonia va ajunge in cateva zile in Europa. Niciun risc pentru Romania

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri