Noi standarde europene de siguranta pentru operatiunile petroliere offshore

Comisia Europeana a propus o noua lege care va garanta ca productia offshore de petrol si gaze din Europa va respecta cele mai ridicate standarde de siguranta, sanatate si mediu peste tot in UE.

„In prezent, cea mai mare parte a petrolului si gazelor din Europa se produce pe platforme maritime, adesea in conditii geografice si geologice grele. Avand in vedere cererea tot mai mare de energie, vom avea nevoie de toate resursele de petrol si gaze din marile noastre. Insa trebuie sa preintampinam producerea unor accidente de genul celui de pe platforma Deepwater Horizon din Golful Mexic”, a declarat comisarul european pentru energie, Günther Oettinger.

Noul proiect de regulament stabileste norme clare care acopera in intregime ciclul complet al tuturor activitatilor de explorare si productie, de la proiectare pana la dezasamblarea finala a unei instalatii petroliere sau de gaze.

De la penalizari la incetarea operatiunilor de forare

Autoritatile nationale responsabile cu acordarea autorizatiilor vor trebui sa se asigure ca numai operatorii care dispun de suficiente capacitati tehnice si financiare necesare pentru a controla siguranta activitatilor offshore si pentru a asigura protectia mediului sunt autorizati sa exploreze si sa produca petrol si gaze in apele UE. Totodata, autoritatile responsabile de siguranta instalatiilor vor verifica dispozitiile privind siguranta, protectia mediului si pregatirea in caz de urgenta aplicabile statiilor de foraj, platformelor petroliere si operatiunilor desfasurate pe acestea.

In cazul in care un operator nu respecta standardele minime, autoritatea va aplica penalizari sau, in ultima instanta, daca nu se supune regulilor, operatorul va trebui sa inceteze operatiunile de forare sau productie pe care le desfasoara.

De asemenea, solutiile tehnice prezentate de operator care sunt critice pentru siguranta pe instalatie trebuie verificate de un tert independent inainte de punerea in functiune a instalatiei, iar mai apoi la intervale regulate.

Inainte de inceperea explorarii sau a productiei, companiile vor trebui sa pregateasca un Raport de risc major pentru instalatiile pe care le detin, care trebuie sa contina o evaluare a riscurilor si un plan de interventii in situatii de urgenta. Rapoartele respective vor trebui prezentate autoritatilor nationale care isi vor da acordul, daca le considera adecvate.

Companiile trebuie sa pregateasca planuri de interventie in caz de urgenta pe baza evaluarilor riscurilor referitoare la statiile de foraj sau platformele petroliere pe care le detin si trebuie sa aiba la dispozitie resurse pe care sa le poata folosi la nevoie. La randul lor, statele membre vor tine cont de toate aceste planuri la elaborarea planurilor nationale de interventii in situatii de urgenta. Planurile vor fi testate periodic de autoritatile nationale si de cele din cadrul industriei.

In ceea ce priveste daunele provocate apei, zona geografica va fi extinsa pentru a acoperi toate apele marine ale UE, inclusiv zona economica exclusiva, pana la aproximativ 370 km de la coasta, si platforma continentala asupra careia isi exercita jurisdictia statele membre costiere. In ceea ce priveste daunele aduse apelor, cadrul juridic legal actual al UE privind raspunderea pentru daune aduse mediului este restrictionat la apele teritoriale, aproximativ 22 km in larg.

Peste 1000 de instalatii offshore in apele Europei

In prezent, mai mult de 90% din petrolul si mai mult de 60% din gazele produse in UE si Norvegia provin din operatiuni offshore. In apele europene exista peste 1000 de instalatii offshore de extragere a gazelor sau a petrolului.

Chiar daca cea mai mare parte a activitatii de productie se desfasoara in regiunea Marii Nordului si cea mai mare parte a petrolului provine din Regatul Unit si Norvegia, se observa un interes tot mai mare in regiunile offshore ale UE si in 13 state membre (Regatul Unit, Olanda, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Spania, Grecia, Romania, Bulgaria, Polonia, Malta si Cipru) au acordat autorizatii pentru activitati petroliere si gaziere offshore.

Pana in prezent, legislatia UE nu a acoperit toate aspectele industriei offshore de extragere a petrolului si gazelor, iar legislatia nationala difera foarte mult de la un stat membru la altul.

In pofida initiativelor unor state membre de a-si reforma sistemele in urma dezastrelor din Marea Nordului din anii 1980, in UE exista inca un risc semnificativ de accidente grave. Evenimentele din trecut arata ca, la nivel mondial, au avut loc in ultimii 30 de ani cel putin 14 accidente offshore majore (cum ar fi eruptii ale puturilor si pierderea completa a platformelor de productie), iar cinci dintre ele s-au petrecut in ultimii 10 ani. In termeni financiari un eveniment de proportiile catastrofei din Golful Mexic poate cauza daune in valoare de 30 miliarde euro.

Foto: entertainmentandgetextramoney.blogspot.com, themaritimeblog.com, oil-spill.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Un miliard de dolari, investit in exploatarile din Marea Neagra

Chevron va incepe forajul pentru explorarea gazelor de sist in a doua parte a anului viitor

Rezervele de petrol ale Romaniei, asigurate pentru 15 ani

Guvernul a aprobat realizarea de investitii de peste 500 milioane dolari in exploatari petroliere

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri