Nagy Iosif, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, demisioneaza

„Acum imi redactez demisia. Este o demisie de onoare pentru ca ma consider nevinovat. Cred ca intr-o ora (n.r. – ora 12.00) o voi depune la Ministerul Mediului”, a declarat pentru Green Report Nagy Iosif, presedintele ANPM.

Nagy Iosif a declarat ca vina apartine predecesorilor sai, care nu au facut la timp analizele, centralizarile si raportarile in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera.

Decizia de a renunta la functie a fost luata in calcul inca de la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce Romaniei i s-a suspendat dreptul de tranzactionare a certificatele de emisii de dioxid de carbon.

Atat ministrul Mediului, cat si premierul Emil Boc au declarat public ca doresc inlocuirea din functie a lui Nagy Iosif pentru ca in opinia lor el este responsabil de sanctionarea Romaniei.

Ministrul Mediului sustine ca ava accepta demisia lui Nagy Iosif, desi, in general, a fost multumit de activitatea acestuia in fruntea ANPM. Borbely a precizat ca saptamana aceasta il va schimba din functie si pe vicepresedintele institutiei.

Nagy Josef ne-a precizat inca de saptamana trecuta ca ANPM si-a indeplinit obligatia legala de a elabora, in fiecare an, Inventarul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera.

Inventarul de emisii se intocmeste in luna martie a fiecarui an si sintetizeaza situatia din anul precedent, iar ulterior trebuie trimis la Comitetul de Conformare – Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto.

In anul 2011, ANPM a expediat acest document de doua ori – prima data in luna martie, pentru a respecta termenul impus de Comitet, iar cateva saptamani mai tarziu a trimis o noua varianta a Inventarului, revizuita.

Presedintele ANPM, Iosif Nagy, sustine ca Inventarul elaborat in 2011 este in acest moment „sub analiza” la Comitetul de Conformare. Acum o luna, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, declara ca a fost informat despre posibila suspendare a certificatelor de emisii ale Romaniei, dar ca „acest lucru se poate rezolva”. Decizia finala va fi adoptata in cadrul reuniunii Comitetului de Conformare, care se desfasoara, in perioada 26-28 august, la Bonn.

Presedintele ANPM, Nagy Iosif, a explicat astazi ca, in cazul Romaniei, suspendarea – prima pentru tara noastra – ar incepe la sfarsitul lunii august si ar dura circa doua – trei luni.

Pe timpul suspendarii, certificatele de emisii ale Romaniei nu vor putea fi comercializate, in mod direct, pe piata internationala. Cu toate acestea, firmele din Romania ar putea incerca sa vanda aceste certificate „printr-un alt registru, din alta tara. De exemplu, cand au avut certificatele suspendate, bulgarii au facut acest lucru timp de doua luni, deschizandu-si cont la noi”, a explicat Iosif Nagy.

Pierderile estimate prin tranzactionarea certificatelor de carbon ar fi de cateva sute de milioane de euro, spun surse din Ministerul Mediului.

Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finala a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirma concluziile preliminare din 8 iulie, fiind in vigoare pana la rezolvarea neconformitatilor identificate.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si:

Cine va fi succesorul lui Nagy Iosif si ultimele declaratii ale lui Traian Basescu despre pierderea tranzactionarii certificatelor de emisii de carbon

Romania va fi suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de dioxid carbon. Pierderile vor fi de sute de milioane de euro

Expertii europeni cerceteaza emisiile de dioxid de carbon ale Romaniei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri