"Deseurile reprezinta pentru Romania si pentru guvernul actual o prioritate zero", a declarat, marti, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.
In opinia ministrului Mediului, este necesara functionarea unei "piete agregate a deseurilor, in conditii de criza financiara prelungita si pentru evitarea riscurilor de infringement".
Rovana Plumb a participat, ieri, la conferinta "Deseuri. Cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta", organizata de Green Report si Ministerul Mediului si Padurilor.
"Problema deseurilor nu se rezolva usor. Este necesara implicarea atat a autoritatilor centrale si locale, a agentilor economici si a populatiei", a explicat, pe de alta parte, Raluca Fiser, presedinte Green Revolution.
Comisia Europeana avertizeaza Romania pentru managementul defectuos al deseurilor
Ministrul Rovana Plumb a amintit ca, dintre cele 15 actiuni de infringement formulate de Comisia Europeana la adresa Romaniei, au ramas nerezolvate sase, iar acestea se refera si la managementul deseurilor. "Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri din UE in ceea ce priveste managementul deseurilor", a recunoscut Rovana Plumb.
Pe de alta parte, directorul general al Eco-Rom Ambalaje, Sorin Popescu, subliniaza ca, pentru anul 2012, obligatiile de reciclare pentru ambalaje ce revin producatorilor sunt mai mari decat in anul precedent, atingand nivelul maxim de crestere conform legislatiei nationale si celei europene.
Pentru Romania, obiectivul total de reciclare a deseurilor creste de la 50 la suta la 55 la suta.
Pentru diferite tipuri de materiale, cresterile se inregistreaza la PET – de la 42 % la 55 %, la sticla – de la 54 % la 60 % si la aluminiu – de la 17 % la 21 %.
La acelasi nivel ca in anul 2011 se mentin obligatiile de reciclare pentru hartie si carton – 60 la suta, pentru plastic – 22,5 la suta, pentru metal – 50 la suta si pentru lemn – 15 la suta.
Pentru indeplinirea tintelor de colectare selectiva si de reciclare, Eco-Rom Ambalaje a realizat, numai in anul 2011, investitii cumulate mai mari cu 65 la suta fata de anul precedent. Pentru colectarea deseurilor municipale, Eco-Rom a amplasat 12.890 de containere de colectare selectiva – cu 63 la suta mai multe decat in anul 2010. "Noi nu urmarim profitul. Orice profit il reinvestim", a precizat astazi, in cadrul conferintei pe tema deseurilor, Ioana Costache, director general adjunct Eco-Rom Ambalaje.
Eco-Rom Ambalaje este principalul sponsor al conferintei „Deseuri: Cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta”, care s-a desfasurat marti la Palatul Parlamentului.
Conferinta este organizata de Green Report si Ministerul Mediului si Padurilor.
La eveniment au participat reprezentantii institutiilor de mediu din Romania, alaturi de principalii jucatori de pe piata de deseuri municipale.
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si:
Eco-Rom: Romania recicleaza mai mult decat sustine Comisia Europeana