Ministerul Mediului si Padurilor contesta ultima decizie a Comisiei Europene, de a continua doua proceduri de infringement impotriva Romaniei prin emiterea unui aviz motivat si a unui aviz motivat suplimentar.
La data de 31 mai a.c., Comisia Europeana a emis un aviz motivat cu privire la necomunicarea masurii nationale de transpunere a Directivei 2011/37/UE de modificare a anexei II la Directiva 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz (cauza 2012/0127).
Puncte sensibile: masinile vechi si constructiile in Delta Dunarii
“In ceea ce priveste avizul motivat cu privire la necomunicarea masurii nationale de transpunere a Directivei 2011/37/UE de modificare a anexei II la Directiva 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz, cauza a fost solutionata recent prin adoptarea unei Hotarâri de Guvern care a fost deja publicata in Monitorul Oficial al României. Este vorba de HG nr. 384/2012 pentru modificarea anexei nr. 3 la HG nr. 2.406/2004 privind gestionarea vehiculelor si a vehiculelor scoase din uz”, subliniaza Directia de Comunicare a Ministerului Mediului.
Hotararea de Guvern 384 a fost publicata in Monitorul Oficial 345 din 21 mai 2012, iar Comisia Europeana a fost deja notificata cu privire la adoptarea actului normativ prin care este solutionata aceasta procedura de infringement, precizeaza Ministerul Mediului.
Directiva 2011/37/UE de modificare a Directivei 2000/53/CE actualizeaza lista materialelor si componentelor de vehicule care sunt exceptate de la interdictia privind utilizarea plumbului, mercurului, cadmiului si a cromului hexavalent. Directiva este menita sa evite ca metalele toxice sa contamineze mediul atunci când vehiculele scoase din uz intra in etapa de dezmembrare.
Tot la data de 31 mai a.c., Comisia Europeana a emis impotriva Romaniei un aviz motivat suplimentar pentru aplicarea necorespunzatoare a Directivei 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de fauna si flora salbatica (cauza 2010/4024). Aceasta sanctiune este legata de proiectul de amenajare a plajei Sulina.
Amenajari turistice sau biodiversitate?
Ministerul Mediului si Padurilor precizeaza ca procedura de infringement a fost declansata, in luna mai 2010, pentru aplicarea incorecta a Directivei Habitate si a Directivei Pasari, atunci când au fost construite obiective turistice pe litoralul Marii Negre.
In data de 27 ianuarie 2011, Comisia Europeana a transmis avizul motivat, iar ca urmare a raspunsului transmis de catre autoritatile române, domeniul acestui aviz a fost limitat numai la incalcarea prevederilor Directivei Habitate, in special in ceea ce priveste impactul proiectului asupra speciei de flora.
In cadrul reuniunii cu reprezentantii Unitatii de Infringement a Directiei Generale Mediu a Comisiei Europene, care a avut loc in data de 22 mai 2012 la Ministerul Mediului si Padurilor, au fost prezentate informatii suplimentare cu privire la aceasta procedura de infringement.
Reprezentantii Comisiei Europene au solicitat ca, pentru inchiderea cazului, informatiile prezentate in cadrul reuniunii sa fie transmise in scris, insotite de expertiza stiintifica realizata dupa finalizarea investitiei privind efectele proiectului asupra biodiversitatii din zona.
„Pentru solutionarea acestei spete, Ministerul Mediului si Padurilor se afla intr-un dialog permanent cu Comisia Europeana, iar activitatea de monitorizare pe amplasamentul proiectului si in vecinatatea acestuia va continua”, precizeaza Directia de Comunicare a Ministerului Mediului.
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si:
Bani de la ONU pentru dezvoltarea turismului la Borsec, Baile Herculane si Sulina