Ministerul Mediului protejeaza padurile virgine

Cele 210.000 de hectare de paduri virgine ale Romaniei vor fi protejate pe baza unui ordin semnat astazi de ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.

Ordinul aproba criteriile de identificare a padurilor virgine si cvasivirgine din Romania.

Noul document a fost elaborat in urma unor negocieri purtate intre reprezentantii Ministerului Mediului si cei ai organizatiei WWF, care au colaborat pentru a identifica padurile virgine si a stabili masurile de protectie necesare. “In urma negocierilor cu reprezentantii Ministerului, am definit padurile virgine ca fiind cele in care omul a avut o interventie fundamentala de cel mult 5 la suta”, a explicat, pentru Green Report, Magor Csibi, director de program in cadrul WWF.

Din padurea virgina nu poti extrage nici macar arborii uscati

Intr-o padure virgina nu va fi permisa nicio activitate economica, nici macar extragerea trunchiului unui arbore cazut la pamant. De asemenea, turismul va fi restrictionat. Pentru turisti, ar putea fi eventual permise doar “trasee tematice”, a precizat Magor Csibi.

In Romania, majoritatea padurilor virgine se afla in zone inaccesibile si sunt administrate de stat , au precizat reprezentantii WWF. Pentru situatiile in care o zona virgina se afla in proprietatea unei persoane private, aceasta va primi despagubiri care sa acopere, intr-o anumita masura, daunele produse de faptul ca nu va mai putea taia lemne din padure.

“In acest moment, doar 18 la suta din padurile virgine ale Romaniei sunt protejate, pentru ca se afla deja in interiorul unor arii protejate”, a explicat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Pe baza ordinului semnat astazi, se va realiza cartarea padurilor virgine si se vor stabili compensatiile cuvenite proprietarilor persoane fizice. “Speram ca in curand sa deschidem o discutie despre gestionarea fondurilor de vanatoare si despre combaterea braconajului”, a anuntat Magor Csibi.

Mihai Diac
 

spot_img

Ultimele știri