Mica iubire pentru natura

“Este foarte bine ca avem legi, dar este foarte greu sa-i educam pe oameni sa le respecte”, a declarat secretarul de stat Cristian Apostol, reprezentantul Ministerului Mediului si Padurilor, cu prilejul expozitiei ROMENVIROTEC 2012 de la Bucuresti.

Principalul organizator al acestei manifestari, ajunsa la cea de a 19-a editie, a fost Ministerul Mediului si Padurilor.

Pentru a contribui la educatia ecologica a romanilor, in ultimii trei ani in cadrul ROMENVIROTEC a fost organizat si un salon dedicat copiilor, intitulat “Micul ecologist”, in colaborare cu editura Mediadocs Publishing.

La editia din aceste zile, la standul “Micului ecologist” au fost invitati in fiecare zi circa 25 de elevi de la scolile din Bucuresti, care au participat la activitati educative sub indrumarea unui motan de plus, denumit „Profesorul Garfield”.

"Purtatorul costumului si toate celelalte persoane implicate in organizare sunt voluntari, angajati ai revistei Garfield", a explicat, pentru Green Report, managerul de proiect, Gabriela Cosmina Calitescu. O activitate noua a fost utilizarea in cadrul jocurilor a ambalajelor tip PET compactate, in interiorul carora elevii au plantat mici rasaduri de flori. Activitatea are ca scop familiarizarea copiilor cu procedeele de colectare selectiva si de prelucrare a deseurilor, astfel incat sa aplice noile deprinderi si in viata cotidiana.

Copiii au retinut usor primele reguli de ecologie, raspunzand rapid la intrebari legate de mediu. Intrebati despre cum trebuie sa protejam natura, ei au reactionat prompt: "Sa colectam deseurile!", "Sa nu poluam!". Premiile oferite elevilor au fost reviste si truse pentru desen. Alte articole de uz didactic au putut fi cumparate in zilele expozitiei de la standul Mediadocs.

Pentru aceasta actiune educativa, la standul “Micului ecologist” a fost prezenta si o firma din Oradea, Recipet, care implementeaza un nou sistem de colectare a PET-urilor din gospodariile Romaniei. PET-urile pot fi colectate dupa ce au fost compactate cu un aparat electric de mici dimensiuni, denumit TEPET, care poate functiona chiar si pe masa din bucataria unui apartament. Dispozitivul realizeaza reducerea volumului, prin presare la cald,  pana la 8 la suta din volumul initial al ambalajelor din plastic.

Aparatul se poate cumpara prin internet contra sumei de 370 de lei, dar in Romania exista 3000 de scoli care au primit deja in dotare cate un asemenea aparat, fara a-l plati, in cadrul unui proiect denumit "Scoli pentru un viitor verde", a declarat, pentru Green Report, Szilard Bako, administratorul firmei Recipet.

Mihai Diac
 

spot_img

Ultimele știri