Locuitorii din Deva au probleme respiratorii din cauza incendiului de la groapa de gunoi

Din ce in ce mai multe persoane merg la medic la Deva, acuzand tuse, probleme respiratorii si alergii, iar reprezentantii Directiei Judetene de Sanatate Publica sunt de parere ca acest fapt este legat de inhalarea fumului de la groapa de gunoi, care arde mocnit de aproape doua saptamani.

Cecilia Birau, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Hunedoara, a spus ca numarul pacientilor care merg la medicii pneumologi sau la medicii de familie acuzand tuse, probleme respiratorii si alergii a crescut semnificativ, in ultimele zile, la Deva, acestia fiind afectati de fumul emanat de incendiul de la groapa de gunoi, care arde de 12 zile, transmite Mediafax.

"Deva e un oras acoperit de smog, un amestec de fum, gaze si cenusa rezultata in urma arderii de gunoaie, la care se aduga umiditatea din aer. Acest smog are efecte pentru sanatatea umana, in special se observa la bolnavii cronic. Avem foarte multe consultatii la medicii de familie, unde se prezinta oameni care acuza ca se sufoca, le lacrimeaza ochii sau sunt chinuiti de tuse seaca", a declarat, miercuri, directorul adjunct al DSP Hunedoara, Cecilia Birau.

Pacienti care acuza simptome de boli ale aparatului respirator merg si la cabinetele de pneumologie din Policlinica Deva sau la Sectia de Pneumologie a Spitalului Judetean din Deva, iar medicii banuiesc ca sunt legate de fumul adus de curentii de vant deasupra orasului de la groapa de gunoi care arde.

"Inhalarea fumului care se emana si care provine din gunoi, unde au ars diferite elemente in putrefactie, alergenice, duc la o reactie din partea aparatului respirator, mai ales la bolnavii cronic, dar si la cei sanatosi, unde se constata cazuri de tuse iritativa", a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, medicul Maria Elena Neagu – seful Sectiei de Pneumologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta din Deva.

"De cand exista acesta agresiune a factorului de poluare atmosferica, foarte multe persoane sunt cu sensibilitate deosebita respiratorie. Multi acuza tuse, tuse cu bronhospasm, acuza apasare la nivelul toracelui, infectii ale cailor respiratorii. La cabinetele de specialitate ajung si persoane care sunt aparent sanatoase si care doresc consult pentru ca a aparut o tuse a carei cauza este inexplicabila", a declarat Lucia Bulugean, un alt medic pneumolog.

Si localnicii se plang de problemele cauzate de fum.

"Fumul innecacios se simte mai ales seara, noaptea si dimineata. Azi-noapte (in noaptea de marti spre miercuri – n.r.) am vrut sa dau telefon la urgenta. Nu mai pot dormi, nu ma mai odihnesc. Toata noaptea inchid si deschid ferestrele. E imposibil sa traim asa in continuare, in orasul asta cu atata mizerie si fum", a spus Maria Craciun, o pensionara din Deva.

Un alt locuitor al Devei, Mihai Atodiresei, a spus ca a ajuns la medicul de familie ca sa ceara ajutor: "Am usturimi de ochi si imi curge nasul. Nu sunt racit. E doar o reactie alergica la fumul toxic care ajunge de la groapa de gunoi. Asa mi-a spus medicul. Acum iau antialergice. De ce nu sting odata incendiul ala? Nu mai rezistam".

Poluarea este monitorizata din ora in ora, sustin reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Hunedoara.

"Avem doua statii automate in Deva, care monitorizeaza calitatea aerului. Se constata depasiri pe ore, insa raportat la 24 de ore cantitatea de pulberi din aer este in limite legale. Chiar si asa, comparativ cu perioada dinaintea izbucnirii incendiului la groapa de gunoi a Devei, inregistram frecvent depasiri de doua-trei ori ale valorilor inregistrate intr-o zi obisnuita. Oamenii, care sunt de multe ori un analizor mult mai sensibil decat aparatele de masurat, simt si mai acut cresterea indicatorilor si suna neincetat la noi pentru a afla care este situatia. Am ajuns sa ne opresca lumea pe strada sa ne intrebe cand se termina totul", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, seful APM Huendoara, Georgeta Barabas.

Incendiul de la groapa de gunoi a Devei a izbucnit in 27 august, si, in ciuda eforturilor depuse de pompieri si de angajatii firmei de salubritate care administreaza deponeul, focul mocnit inca nu a fost stins.
La groapa de gunoi sosesc intr-un flux continuu zeci de masini incarcate cu tone de pamant sosesc, iar pompierii au aruncat pana acum peste un milion de litri de apa, fara rezultat insa. Flacarile au inghitit cinci hectare de deseuri inflamabile.

Medicii le recomanda oamenilor care locuiesc la Deva sau in satele din apropiere sa nu stea mult in aer liber, sa isi aeriseasca incaperile doar cu ajutorul aparatelor de aer conditionat cu filtre bune si sa apeleze la medicul de familie imediat ce au probleme.

Foto: Antena3.ro

Citeste si:

CL Deva aloca un milion de lei pentru stingerea incendiului de la groapa de gunoi, care arde de 7 zile

spot_img

Ultimele știri