Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Energia electrica ar putea fi mai scumpa cu 10%, de anul viitor, in urma constructiilor de centrale eoliene

Pretul energiei electrice s-ar putea majora de anul viitor cu 10% dupa ce vor fi puse in functiune mai multe centrale eoliene si vor fi sprijinite aceste investitii prin schema de certificate verzi, a declarat Zoltan Nogy Bege, seful departamentului de eficienta energetica din ANRE, citat de Mediafax.

"Daca legea care stabileste schema de sprijin se va aplica in luna septembrie, impactul in factura finala va fi de aproximativ 3%. Pentru 2012 impactul ar putea ajunge la 10% pentru ca ar putea fi puse in functiune 1.500-2.000 MW instalati in proiecte eoliene. Este o crestere importanta", a afirmat Bege.

Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicata in perioada 2011-2021, iar impactul cel mai mare va fi resimtit de consumatori in 2016-2017, cand acestia ar putea ajunge sa plateasca cu pana la 30% mai mult pentru energie.

ANRE a calculat ca romanii vor plati 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020, pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.

La sfarsitul anului trecut in Romania erau instalate turbine eoliene de 442 MW. Pentru sfarsitul acestui an este estimata dublarea capacitatilor de productie a energiei in turbine eoliene.

In Romania mai multe companii au anuntat investitii importante, in special in turbine eoliene. Investitorii sunt atrasi de sistemul de promovare a acestor proiecte, prin certificate verzi, care le permite recuperarea rapida a investitiei. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.

Astfel, un investitor obtine bani nu doar din vanzarea energiei, ci si din certificatele verzi, pe care le tranzactioneaza pe piata, deoarece furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Foto: energyonline.ro

spot_img

Ultimele știri