“Bicicleta de la tara” se afla pe maini bune

Marian, elev in clasa a VIII-a, la scoala din Vadu Moldovei, judetul Suceava, se afla printre cei 360 de copii din Moldova care au primit deja biciclete in cadrul campaniei initiate de Green Revolution si E.ON Romania.

Campania continua pana ce toti cei 800 de copii, din Moldova, vor primi “Bicicleta de la tara”, iar Marian le recomanda tuturor norocosilor sa aiba gija ca de ochii din cap de cadourile pe 2 roti.

„Sa nu lasati bicicleta in ploaie!”

“Suntem norocosi toti cei care plecam acasa cu o bicicleta. Eu fac 3 kilometri pana la scoala, iar ca mine mai sunt si alti copii aici, la scoala Din Vadu Moldovei. Eul le-am spus la toti ca-i mare lucru sa ai o bicicleta, iar daca vrei sa vii mereu la scoala cu ea trebuie s-o ingrijesti. Sa n-o lasi in ploaie ca sa rugineasca, sa-i umfli cauciucurile si sa ai grija pe unde mergi sa nu-i rupi spitele”, spune Marian, caruia dintre toate materiile studiate la scoala cel mai mult ii place chimia.

Proiectul “Bicicleta de la tara” continua pana cand si celelalte biciclete isi vor gasi stapanii. Din Suceava, caravana Green Revolution se va indrepte spre judetele Vaslui si Botosani.

“Am grija de bicicleta, ca de masinuta primita la Craciun”

Mugurel este din Crucea, tot un sat din judetul Suceava, iar bicicleta a picat la tanc, caci merge destul de mult pe jos pana la scoala.

Mugurel are multi frati, unii, ce-i drept, sunt mai mari si au plecat la oras sa munceasca, iar de grija-i poarta doar mama sa. De daruri nu a prea avut parte in ultima vreme, asa ca s-a bucurat mult de cadoul pe 2 roti, primit de la Green Revolution.

”O sa invat mai bine ca sa pastrez bicicleta asta, ca stiu ca asta-i conditia. Si o sa am grija de ea asa cum ingrijesc masinuta pe care am primit-o de Craciun. Si le spun sa faca la fel si colegilor mei”, zice Mugurel care a trecut deja in clasa a VI-a si caruia ii place sa faca mult sport.

Elevii ajung la scoala inghesuiti in microbuze

Ionut este din satul sucevean Forasti si a intrat in clasa I. E bucuros ca a primit carti, dar bicicleta se pare ca i-a fost mai pe plac. Mai ales ca vine la scoala inghesuit intr-un microbuz, alaturi de colegii lui.

“Fac 1 kilometru pe jos, pana la scoala, cu ghiozdanul in spate, in care am multe carti pe care nu vreau sa le mototolesc, cand ma inghesui in microbuz. O sa-mi fie mai bine pe bicicleta, ca pun ghiozdanul pe portbagaj”, explica Ionut, preocupat de bicicletele care tocmai au fost descarcate in curtea scolii.

Marian, Ionut si Mugurel, alaturi de alti peste 300 de copii din Moldova, ajung deja la ore pe “Bicicleta de la tara”. Peste putin timp insa, si copiii din celelalte judete incluse in campanie vor lua de coarne “bicicletele de la tara” spre scoala.

In aceste judete, Green Revolution, alaturi de E.ON Romania, si-a propus sa contribuie la scaderea ratei absenteismului scolar si a numarului de copii care renunta la scoala, din cauza distantei mari intre casa si institutia de invatamant.

Ei le ofera un mijloc de transport simplu, eco si sanatos, care sa le permita sa ajunga mai repede la scoala.

Frank Hajdinjak, E.ON Romania:
“Copiii au dreptul la o educatie sanatoasa”

„Accesul la educatie da valoare fiecarei comunitati si arata dorinta oamenilor de a-si extinde orizontul cunoasterii. Mai mult decat atat, copiii au dreptul la o educatie sanatoasa, care sa le ofere o sansa reala de a evolua in viata de zi cu zi, pentru a pune umarul peste ani, la dezvoltarea comunitatilor in care traim”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Romania.

Zonele rurale ce vor beneficia de biciclete au fost selectate impreuna cu reprezentantii Consiliilor Judetene, conform urmatoarelor criterii: comunitati aflate pe arii extinse; numar mare de locuitori, respectiv copii inscrisi la scoli; copii cu rezultate bune la invatatura; lipsa mijloacelor de transport pentru deplasarea copiilor catre scoala; copiii provin din familii cu venituri modeste.

Raluca Fiser, Green Revolution:
“Sprijinim copiii printr-un mijloc de transport eco si sanatos”

„Exista un numar mare de copii care isi doresc sa invete, care viseaza sa realizeze o multime de lucruri in viata. Educatia este primul si cel mai important pas, astfel ca ne-am gandit sa ii sprijinim asa cum putem, punandu-le la dispozitie un mijloc de transport simplu, eco si sanatos, care sa le permita sa ajunga la scoala. Speram ca acest proiect sa ajute cat mai multi copii sa isi indeplineasca visurile”, a subliniat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

Alaturi de 20 de biciclete fiecare scoala va mai primi un rastel, sistem de siguranta si materiale destinte informarii copiilor cu privire la siguranta in trafic si protectia mediului.

Bicicletele vor fi date spre folosinta elevilor cu rezultate bune la invatatura si care au de parcurs distante mari pana la institutia de invatamant.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri