O afacere germana din sectorul fotovoltaic, aflata in pragul falimentului, a fost cumparata de o firma sud-coreeana. Nimic neobisnuit pana aici. Insa aceasta achizitie este doar o mica parte a unei piete destul de nefavorabile in care apetitul asiaticilor pentru rivalii europeni a capatat dimensiuni pantagruelice.
Industruia europeana a regenerabilelor se confrunta cu vremuri grele din cauza crizei creditelor, a concurentei low-cost venite din Extremul Orient, precum si cu gradul de incertitudine politica cu privire la nivelurile de subventionare.
Potrivit Guardian, creditorii companiei germane Q-Cells si-au dat acordul, in cursul saptamanii trecute, ca aceasta sa fie preluata de sud-coreenii de la Hanwha, fapt care va implica concedierea a 200 de angajati germani. Administratorul judiciar al Q-Cells, Henning Schorisch, a declarat ca regreta disponibilizarile anuntate, dar e multumit de faptul ca brand-ul va fi sustinut de un partener puternic. “Sunt multumit de faptul ca Q-Cells a gasit un partener solid in Hanwha, care are parghiile necesare pentru a asigura companiei o perspectiva pe termen lung”, a spus Schorisch.
Cu toate acestea, tranzactia inca nu a primit avizul din partea autoritatii de concurenta, insa partile implicate considera ca nu vor intampina o opozitie fata de aceasta preluare, care va pastra totusi centrul de cercetare la Bitterfeld-Wolfen si birourile in Berlin.
Q-Cells a cerut insolventa in luna aprilie a acestui an dupa ce a incercat in zadar o restructurare a afacerii. Compania a fost una din cele mai mari firme de profil la nivel mondial, care a fost ingenuncheata de produsele chinezesti mai ieftine, dar si de reducerea subventiilor acordate de Germania.
Hanwha a inregistrat in 2011 vanzari de peste 31 miliarde de dolari si a anuntat ca doresta ca prin aceasta preluare sa-si consolideze pozitia de jucator principal la nivel mondial in industria fotovoltaica.
O alta companie germana, Solon, concurentul local al Q-Cell, a fost cumparat de indienii de la Microsol.
Vestas se agata de Mitsubishi
Totodata, Vestas, cel mai mare producator de turbine eoliene, a recunoscut ca se afla in discutii pentru un parteneriat strategic cu Mitsubishi Heavy Industries.
Saptamana trecuta, presedintele Vestas, Bent Carlsen, care a concediat o mare parte din board si echipa de management, a declarat publicatiei daneze Berlingske Business ca intentioneaza sa vanda un pachet de 20% din actiuni catre un investitor extern. De altfel, compania a finalizat vanzarea fabricii de turnuri pentru eoliene de la Varde, Danemarca, catre compania chineza Titan Wind Energy.
Totodata, Vestas este pe cale sa renunte la alte 1.400 de locuri de munca, urcand cifra concedierilor de la inceputul anului la peste 3.700. Compania daneza si-a revizuit in minus vanzarile estimate pentru 2012, de la 7 GW la 6,3 GW. Pentru anul 2013, estimarile sunt mult mai sumbre, de sub 5 GW.
"Anul 2013, asa cum ne apare azi, va fi, probabil, cel mai dificil cu care s-a confruntat industria vantului de cativa ani incoace”, a declarat Ditlev Engels, CEO Vestas.
De vina par a fi intarzierile anuntate la proiectele eoliene din China, precum si asteptata incetinire a investitiilor in sectorul eolian din Statele Unite.
Foto: offshorewind.biz, rechargenews.com, thelocal.de