I Love Velo, unul dintre cele mai de succes programe de CSR din Romania

In Romania, termenul de responsabilitate sociala corporativa devine din ce in ce mai cunoscut. De cativa ani, companiile din tara noastra au inceput sa puna in practica aceasta posibilitate, care aduce beneficii atat societatii, cat si firmei in sine.

Este o situatie win-win, cum spun englezii. Toata lumea castiga – societatea, pentru ca beneficiaza de programe utile, si companiile, pentru ca se fac cunoscute prin punerea lor in practica.

Mai ales in aceste vremuri de criza, cand banii departamentelor de marketing sunt numarati cu strictete.

Text de Florin Tulbure

Iar cel mai bun exemplu de succes al unui program de CSR in Romania este „I Love Velo”, cel mai mare program de bike-sharing din tara si din Europa. El a fost pus in practica de Asociatia Green Revolution si Raiffeisen Bank, fiind deja rasplatit chiar si pe plan international, prin Energy Globe Award, considerat
„Oscarul pentru mediu”, si obtinut in luna noiembrie 2011.

Premiul este o recunoastere internationala, insa rasplata vine de la faptul ca faci ceva bun atat pentru sanatatea fizica si mentala a societatii, cat si pentru mediu si tara ta. Iar cei peste 550.000 de utilizatori I`Velo de la lansarea programului, in urma cu doi ani, reprezinta in sine un succes. Romanii incep acum sa-si dea seama ca pot renunta la masini si folosi bicicleta, un mijloc de transport nepoluant, distractiv si, de multe ori, mai eficient ca un automobil intr-un oras congestionat.

I`Velo, programul de CSR care a schimbat mentalitatea romanilor

Sunt multe alte programe de CSR care s-au facut remarcate in ultimii ani, dar parca niciunul nu a fost primit, pus in practica si utilizat la fel de bine ca I`Velo. Sute de mii de romani care nu-si permiteau sau nu ii lasa inima sa-si cumpere o bicicleta s-au putut bucura de beneficiile vehiculului pe doua roti. Si asta, in cea mai mare parte, gratuit. Iar din 2011 multi romani au dorit sa sustina programul I`Velo asa ca s-a dezvoltat platforma de inchiriere online prin care 10% din parcul de biciclete s-a inchiriat contra cost.

Bicicleta nu este doar un mijloc de transport eco, ci si unul care aduce beneficii sanatatii oamenilor. Tot mai multi romani s-au convins acum de aceste lucruri datorita programului I`Velo, deci se poate spune ca este un proiect de CSR care a schimbat si va mai schimba mentalitati si societatea in care traim.

I`Velo, cel mai important program de bike-sharing din Romania

Programul I`Velo a fost lansat de Raiffeisen Bank si Asociatia Green Revolution la 9 mai 2010 si este unul multianual. In acest moment, bicicletele sunt la hibernat, insa din primavara lui 2012 vor aparea din nou pe strazi.

Prin intermediul I`Velo, in 2011 organizatorii au pus la dispozitia doritorilor 1.100 de biciclete in cinci orase: Bucuresti (600 de biciclete), Brasov (100), Cluj-Napoca (135), Iasi (135) si Constanta (135).

„I`Velo este proiectul de baza pentru ideile dezvoltate de Asociatia Green Revolution in ceea ce priveste alternativa la modalitatile de transport actual, dar si pentru o viata cat mai sanatoasa, in care sa facem cat mai multa miscare. Bicicleta nu mai este de mult un obiect pe care il coboram din pod doar in anumite ocazii. Ea devine pe zi ce trece alternativa de transport pe care o cautam de multa vreme. In ceea ce priveste strict I’Velo, trebuie sa subliniez si ca, intr-o perioada de criza, am reusit sa oferim peste 70 de locuri de munca prin intermediul programului, ceea ce este cel putin la fel de important”, a declarat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

„Raiffeisen Bank sprijina proiecte de responsabilitate sociala in domenii cum sunt arta si cultura, educatia, dar si mediul si sportul ca stil de viata sanatos. Credem ca putem avea o viata mai sanatoasa si un oras mai putin poluat reinvatand sa folosim bicicleta. Din acest motiv, am ales sa sustinem un proiect care sa ofere bucurestenilor sansa de a merge din nou cu bicicleta prin parc, de a se reobisnui cu acest mijloc alternativ de transport, dar si de a se recrea facand miscare intr-un spatiu verde”, a declarat Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank.

Programul I`Velo se desfasoara sub inaltul patronaj al Ministerului Mediului si Padurilor, cu sprijinul primariilor Capitalei, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Constanta si al Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB).

De unde se inchiriaza bicicletele I`Velo?

Momentan, bicicletele I`Velo au intrat la hibernat pe perioada iernii, dar programul continua din primavara lui 2012. Cele patru centre I`Velo din Bucuresti se afla in urmatoarele zone: doua in Parcul Herastrau (un centru in zona Expo Flora, cunoscuta si ca Pescarus, iar celalalt in zona Baraka), unul in Parcul Tineretului (intrarea dinspre Liceul Sincai) si al patrulea in Parcul Izvor (la intrarea in parc de langa statia de metrou).
In tara, centrul de la Brasov este situat langa cladirea primariei, pe Bulevardul Eroilor, la Cluj-Napoca, centrul I`Velo este pozitionat in fata Salii Sporturilor. In Iasi, doritorii de pedalat pot gasi bicicletele I`Velo in zona Rapa Galbena, iar cei din Constanta, in Parcul Tabacariei.

Cum se pot inchiria bicicletele I`Velo?

900 de biciclete I`Velo pot fi utilizate gratuit de la centrele de inchiriat, pe baza unui act de identitate (buletin/carte de identitate, carnet de conducere sau pasaport) si a unui contract de dare in folosinta a bicicletei, completat la fata locului. Un adult poate inchiria maximum trei biciclete, una pentru adulti si doua pentru cei mici.

550.000 de utilizatori de la inceputul programului

In editia 2011 a programului, peste 350.000 de utilizatori au pedalat pe bicicletele puse la dispozitie de
Raiffeisen Bank si Green Revolution. Ceea ce inseamna ca, de la lansarea I`Velo, in mai 2010, peste 550.000 de persoane au utilizat bicicletele din cele 5 orase incluse in proiect:

„Cand am lansat programul I`Velo, am sperat ca vom schimba ceva: la vremea aceea, in Bucuresti erau doar o mana de biciclisti. Nu ne-am asteptat insa ca in doar doua sezoane sa convingem peste jumatate de milion de oameni sa se urce pe biciclete si sa pedaleze. Iar cresterea de la an la an ma convinge ca lucrurile merg in directia potrivita. Si ca vom avea, nu peste mult timp, un oras mai prietenos pentru biciclisti”, a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

De 50 de ori inconjurul lumii si 40 tone de C02 in minus, in doua editii I`Velo
,,Multumim celor 550.000 de romani care au ales transportul alternativ in 2010 si 2011! In total, ei au insumat 1 milion de ore pe bicicleta, in care au parcurs 20 de milioane de kilometri – echivalentul inconjurului lumii de 50 de ori! Lor le datoram cu 40 de tone de CO2 mai putina poluare in atmosfera! Va incurajam sa continuati sa folositi bicicleta, pentru ca este eco, fun si sanatoasa! Va asteptam cu drag in editia 2012”, a declarat Raluca Fiser.

I`Velo Bike Day, evenimentul care a marcat inchiderea sezonului 2011

Inchiderea sezonului velo a fost sarbatorita anul acesta prin evenimentul „I`Velo Bike Day”. Pe 22 octombrie, peste 220 de biciclisti au participat la primul pentathlon dedicat exclusiv lor, care va fi organizat de acum inainte in fiecare an. Evenimentul a avut loc in Parcul Herastrau si in Parcul Izvor si s-a bucurat de un feedback pozitiv din partea participantilor.

„I`Velo Bike Day este o celebrare a bicicletei urbane si primul pentathlon dedicat exclusiv biciclistilor din Romania. Multumim tuturor celor care au participat la acest eveniment, care a marcat incheierea sezonului I`Velo 2011”, a declarat Raluca Fiser.
Participantii au putut castiga trofelul „Cel mai bun Biciclist Urban”, trei superbiciclete pentru cei care au prins podiumul sau sapte biciclete in cazul mentiunilor speciale. Dar toata lumea a fost castigatoare pentru ca ne-am revendicat dreptul de a folosi bicicleta in mediul urban ca mijloc de transport alternativ.

Locul I la I`Velo Bike Day fost cucerit de Daniel Neagu, 21 de ani, din Constanta, care poate fi considerat biciclistul urban al anului. El a venit in Bucuresti special pentru competitia I`Velo Bike Day si a reusit sa castige o bicicleta Velorbis Student Classic Baloon, in valoare de peste 4.000 de lei, pe care i-a facut-o cadou prietenei sale, Cristina.

„Nu ma asteptam sa castig, desi speram acest lucru. Toate probele au fost OK, ca dificultate. Cea cu stegulete a fost insa mai grea, pentru ca a trebuit sa iau steguletele alternativ. Am venit special din Constanta pentru acest eveniment si sper ca astfel de concursuri sa se organizeze si in alte orase, chiar si la noi. Bicicleta i-o daruiesc prietenei mele, Cristina”, a mai spus Daniel Neagu.

In afara adultilor, la pentathlonul I`Velo Bike Day au venit si multi copii, unii dintre ei cu varste foarte fragede, ceea ce a bucurat pe toata lumea, fiind un semn ca generatiile care vin din spate vor duce mai departe stindardul bicicletei ca mijloc de transport eco si sanatos.
Toate cele cinci probe (Velo Tour, Tricks, Slow Bike, Spining si Puzzle) au fost concepute astfel incat toata lumea sa se distreze si multi concurenti au spus ca au facut-o de minune, cu toate ca unii dintre cei care au declarat acest lucru au fost descalificati.

Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon 2011

In afara proiectului I`Velo si a pentathlonului I`Velo Bike Day, Raiffeisen Bank s-a mai implicat intr-un proiect de CSR, tot pentru promovarea unui stil de viata sanatos. Este vorba despre Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon (RBBIM), ajuns, in 2011, la a patra editie.

Acesta este unul dintre cele mai mari evenimente de atletism stradal gazduite in Bucuresti. Anul acesta si copiii s-au bucurat de o zi dedicata numai lor in cadrul maratonului, pe 8 octombrie, in Piata Alba Iulia. Crosul Copiilor a fost o zi special pregatita pentru copiii pasionati de alergare, cu premii, activitati si surprize care i-au incantat pe micii sportivi.

La Raiffeisen Bucharest Interna-tional Marathon, alergatorii antrenati au avut posibilitatea sa alerge, la cursa maraton – 42,195 km, semimaraton – 21,095 km sau stafeta – 4 X 10,54 km. De asemenea, alergatorii amatori s-au putut inscrie la Cursa Populara Gillette – 4 km sau la Crosul Copiilor. Persoanele cu dizabilitati au putut con-cura la Cursa Scaunelor cu Rotile.

Peste 6.000 de persoane au participat la editia 2011. Invingatorul maratonului de 42,195 km a fost etio-pianul Tekla Metafeira, cronometrat cu 2 h 17 min 21 secunde, urmat de kenyenii Korir Kimutai Willy, pe locul doi, cu 2 h 17 min 44 sec, si, pe locul trei, Kipkurui Kipsang Henry, la cateva zecimi de secunda de locul 2. Romanul Surlea Gheorghe Constantin a iesit pe locul 5, cu 2 h 26 min 33 sec.

CSR pentru romani

Toate aceste evenimente si programe de responsabilitate sociala corporativa enumerate mai sus sunt o expresie a ceea ce se poate face in Romania cu putina vointa. Iar romanii abia incep sa guste din fructul CSR-ului, si pare sa le placa. Companiile sunt de asemenea incantate pentru ca fac ceva bun pentru societate, deci nu poate iesi decat un lucru bun dintr-un astfel de proiect, daca este bine pus in practica.
Iar I`Velo, Pentathlonul sau Maratonul Raiffeisen Bank sunt cele mai bune exemple ca romanilor le place sa traiasca sanatos si sa se bucure de un mediu curat.

Rezultate IVelo 2011

350.000 de utilizatori
700.000 de ore pe bicicleta
peste 13 milioane de kilometri parcursi pe bicicleta
mai putina poluare, cu 30 tone de CO2, multumita utilizarii bicicletelor
16 parteneriate pentru diverse evenimente (Ziua Mondiala a Inimii, Skirtbike, Bucharest Summer University, B’estfest, Peninsula, Noaptea Institutelor, Noaptea Bibliotecilor, Recicloniada, Tribute to Remember Freddie Mercury).
Rezervare online
Din 19 aprilie 2011, 200 de biciclete IVelo pot fi rezervate de pe site-ul www.ivelo.ro. Tarifele aplicate rezervarilor sunt: 3 lei/h sau 15 lei/zi. Banii atrasi din rezervari sunt folositi pentru extinderea programului IVelo in Bucuresti si in alte orase din tara.

Citeste si: Omul din spatele bunelor intentii. Meseria de CSR
Responsabilitatea Corporativa atinge cel mai ridicat nivel din toate timpurile
CSR: Retete romanesti de succes

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri