Corporatia americana Chevron are pana acum “doar drept de explorare, nu si de extragere a gazului de sist din Romania”, a declarat, pentru Green Report, Daniel Jernigan, consultant de business in cadrul Chevron.
Declaratia oficialului american vine in contextul protestelor fata de ideea exploatarii gazelor de sist prin fractionare hidraulica, idee vehiculata acum in Romania.
La inceputul acestui an, in Bulgaria, la presiunea opiniei publice, Guvernul a suspendat toate operatiunile de exploatare a gazului prin fractionare hidraulica. Decizia Executivului de la Sofia afecteaza atat compania Chevron, care avea operatiuni in tara vecina, dar si companiile bulgare.
In Romania, Chevron a obtinut, in urma unei licitatii din anul 2010, licenta de explorare in trei perimetre de langa Barlad. Licenta este valabila pana in anul 2015. La expirarea ei, firma americana va sti cu precizie daca in acele perimetre exista gaz de sist si daca acesta este rentabil din punct de vedere economic. “Daca vom gasi gaz, vom anunta Guvernul Romaniei si apoi vom negocia cu Guvernul o licenta pentru a produce gazul”, a explicat Daniel Jernigan.
Potrivit acestuia, licenta pentru explorare deja obtinuta s-a bazat si pe un aviz de mediu, eliberat de autoritatile romane, iar viitoarea licenta de exploatare va necesita un nou aviz de mediu. Intrebat de Green Report daca extragerea gazului de sist prin fractionare hidraulica prezinta riscuri pentru mediu, oficialul Chevron a raspuns scurt: “Nu!”. Potrivit acestuia, metoda fractionarii hidraulice nu reprezinta o noutate, ci este folosita in intreaga lume, pentru extragerea gazului natural, de circa 65 de ani. Singura deosebire intre metoda folosita la gazul de sist si cea folosita pentru gazul metan din zacamintele obisnuite este aceea ca, la gazul de sist, se executa si foraje orizontale, nu doar verticale.
“Gazul de sist din SUA este exploatat tot prin fractionare hidraulica, dupa aceeasi metoda care ar urma sa fie folosita si in Romania”, ne-a asigurat reprezentantul Chevron. Tehnic vorbind, exista si alte metode de extragere, dar acestea sunt mai scumpe, a recunoscut Daniel Jernigan.
“In Depresiunea Barladului nu exista gaz de sist”
Specialistii romani sunt insa sceptici in privinta rezervelor de gaz de sist in zonele din Moldova, concesionate de Chevron. “Gazul de sist exista in formatiuni geologice de varsta siluriana. Iar in depresiunea Barladului nu exista silurian”, a declarat pentru Green Report geologul Costin Andrei. In privinta intentiei americanilor de a cauta gaz in acea regiune, cercetatorul roman a explicat ca, in domeniul resurselor subterane, “e posibil sa mai iei si plasa”. Pe de alta parte, nici chiar reprezentantul Chevron, Daniel Jernigan, nu exclude o asemenea varianta: “E un risc al afacerilor, e normal in industria de petrol si gaze!”.
Geologul Costin Andrei considera ca, in principiu, exploatarea gazului de sist nu ridica probleme de mediu. Pe de o parte, exploziile generate la mare adancime, implicate de procedeul fractionarii hidraulice, sunt de mica amploare si nu ar fi susceptibile sa declanseze cutremure. Pe de alta parte, contaminarea cu gaz a apei de mare adancime este putin probabila, intrucat conducta creata pentru extragerea gazului, care traverseaza regiunea acvifera, este izolata. Mai exact, putul are in interior o tubulatura de otel, cimentata in roca, pentru a evita pierderile de gaz.
Protest in fata Ambasadei Romaniei la Londra
In ciuda unor asemenea argumente, procedeul fractionarii hidraulice (fracking, in limba engleza) continua sa fie contestat. Maine, la Londra este programat un miting de protest in fata sediului Ambasadei Romaniei in Marea Britanie. Actiunea este organizata de un grup de ecologisti bulgari – cei care au obtinut deja blocarea exploatarii de gaz de sist in Bulgaria – impreuna cu organizatia britanica Frack Off.
Ecologistii bulgari au organizat un protest similar (foto), la data de 14 ianuarie, si in fata sediului Ambasadei Romaniei la Sofia. Temerile activistilor bulgari sunt legate de faptul ca, dupa regiunea Barladului, Chevron va incerca exploatarea gazului de sist si in judetul Constanta. Aici, unul dintre perimetre se afla la doar cativa kilometri de frontiera Romaniei cu Bulgaria.
Pozitia activistilor bulgari a fost explicata, pentru Green Report, de Anna Pelova: “Desi Uniunea Europeană nu considera ca fractionarea hidraulica trebuie reglementata anterior etapei comerciale, respingem cu tarie aceasta pozitie. Aceasta demonstratie de solidaritate este doar inceputul unei miscari fundamentale care cere insistent interdictia la nivelul Uniunii Europene”.
Foto: Georgi Grancharov
Citeste si: