Forajele facute in nordul Angliei pentru exploatarea gazului de sist au provocat „cel mai probabil” socurile seismice care au lovit aceasta regiune in cursul acestui an, in lunile aprilie si mai, potrivit unui raport al expertilor europeni.
In regiunea costiera Lancashire, din nord-estul tarii, s-au inregistrat in 1 aprilie si in 27 mai 2011, cutremure cu magnitudinea de 2,3 si 1,5 pe scara Richter, iar mai multe organizatii ecologiste sustin ca aceste fenomene sunt urmarea forajelor facute societatea Cuadrilla, in cautarea gazelor de sist.
Tehnica folosita de Cuadrilla, fracturarea hidraulica, consta in injectarea in roca, la o presiune foarte inalta, a unui amestec de apa si produse chimice, iar acest lucru provoaca socuri seismice.
In bazinul Lancashire, potrivit estimarilor facute de societatea britanica Cuadrilla, se afla 5.660 miliarde de metri cubi de gaz de sist, echivalentul rezervelor detinute de Venezuela.
„Este foarte probabil ca operatiunile de fracturare, intreprinse de Cuadrilla, sa fi provocat reactiile seismice constatate, luand in calcul factorii de natura geologica si presiunea exersata asupra rocilor de apa injectata subteran”, se arata in raportul intocmit de expertii europeni.
Citeste si: Exploatarea gazului de sist, alternativa la importul de energie al UE
Chevron va incepe forajul pentru explorarea gazelor de sist in a doua parte a anului viitor
Rezervele de petrol ale Romaniei, asigurate pentru 15 ani