Forumul Mondial al Apei: ONU a lansat raportul pe probleme de apa

Cresterea numarului populatiei lumii, dezvoltarea economica si schimbarile climatice sunt fortele care afecteaza sistemele de apa ale planetei. Aceasta este concluzia celui de-al treilea Raport de Dezvoltare a Apei intocmit de Organizatia Natiunilor Unite care a fost prezentat in cadrul Forumului Mondial al Apei de la Istanbul, transmite corespondentul Green Report la Istanbul, Oana Neneciu. VEZI STUDIUL

Dupa analiza a 20 de studii de caz si 25 de tari, raportul "Apa intr-o lume in schimbare" a fost coordonat de expertii din cadrul Programului de Analiza a Apei in Lume (WWAP) si compilat de catre agentiile ONU.

"Inactiunea nu mai este o optiune si intinderea actiunilor in afara sectorului de apa este necesara pentru a rezolva cum trebuie multele probleme cu care ne confruntam cand vine vorba de apa", a declarat Koichiro Matsuura, Director General UNESCO, dupa prezentarea raportului.

Raportul mai subliniaza importanta gestionarii resurselor de apa aratand ca in vreme ce liderii lumii stiu de mult timp ca sectorul apei este unul vital pentru o dezvoltare sustenabila nu au reusit sa sustina obiectivele de dezvoltare si sa aloce resurse umane si financiare destule.

"Avem oportunitatea aici in Istanbul sa consideram raportul ONU un diagnostic al situatiei noastre curente in ceea ce priveste apa si sa mergem mai departe pentru a crea solutii rezonabile si eficiente pentru schimbare", a declarat Prof. Dr. Oktay Tabasaran Secretar General al Forumului.

"Speranta mea este ca oficialii guvernamentali dar si personalitatile influente care iau parte la discutiile de aici din Istanbul sa recunoasca problemele prezentate in raport si sa utilizeze Forumul pentru discutarea si dezvoltarea unor solutii sustenabile", a mai declarat Tabasaran.

Raportul de 348 de pagini demonstreaza felul in care apa contribuie la dezvoltarea economica si sugereaza ca progresul cere o crestere a controalelor asupra resurselor de apa masura care necesita actiune imediata pentru gasirea unei balante sustenabile.

"Gestionarea corecta a resurselor de apa este o componenta esentiala a cresterii economice si sociale dar si pentru reducerea saraciei toate coordonate esentiale pentru atingerea tintelor de dezvoltare ale noului mileniu", arata raportul. Printre studiile de caz prezentate in raport se afla tari ca Italia Spania Olanda Uruguay si Estonia.

Cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei a avut loc in perioada 16 – 22 martie 2009, la Istanbul, Turcia. La eveniment au sosit peste 20.000 de participanti din lumea intreaga. Au fost prezentate proiecte globale si regionale, referitoare la asigurarea resurselor durabile de apa, elaborate de catre guverne, parlamente, autoritati din domeniul apei, ONG-uri.

Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul a celebrat in acelasi timp Ziua Mondiala a Apei (22 martie) care a avut ca tema, in acest an, „Ape transfrontaliere. Oportunitati comune”, subliniind inca odata importanta cooperarii intre state pentru probleme ce vizeaza interesul comun al tarilor, cum ar fi managementul secetei, managementul riscului la inundatii si/sau calitatea apelor.

spot_img

Ultimele știri