Exploatarea petrolului si gazelor din Marea Neagra se poate face numai dupa evaluarea impactului asupra mediului

Cercetarea si exploatarea zacamintelor de gaze naturale si de petrol din zonele marine se pot face numai dupa evaluarea impactului asupra mediului, precizeaza proiectul Legii privind gospodarirea integrata a zonei costiere.

Proiectul, elaborat de specialistii Ministerului Mediului si Padurilor, este acum postat pe internet, pentru consultare publica.

De asemenea, „in scopul mentinerii integritatii zonei de protectie cu regim sever si al protectiei calitatii apei marine, sunt interzise extragerea de nisip, galeti si fragmente de roci, cu exceptia celor necesare pentru studii sau innisipari. Sapaturile si prospectiunile submarine in scopuri miniere sau arheologice, care au ca efect dislocarea de nisip sau pietris din zona costiera, se pot face numai pe baza actelor de reglementare emise de organele competente”, mentioneaza noul act normativ.

Activitatea de pescuit, indiferent ca are caracter comercial sau recreativ, se poate desfasura numai cu autorizatie, iar metodele si uneltele de pescuit care degradeaza ecosistemul sunt interzise.

Proiectul de lege se refera si la unele aspecte legate de activitatea turistica. In statiunile turistice, camparea se poate face numai in structuri turistice de primire cu functiuni de cazare clasificate. Vor fi interzise camparea pe plaja si pe faleza, cu exceptia zonelor in care se practica turismul rural.

Zonele in care se permite turismul rural „vor fi aprobate prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale in domeniul dezvoltarii regionale si turismului”.

Mihai Diac

Foto: news.kievukraine.info

Citeste si:

Specialistii vor intocmi „Lista rosie” a speciilor pe cale de disparitie din Marea Neagra

Parlamentul European a aprobat 40 de milioane de euro pentru o politica maritima integrata

Strategia energetica a Romaniei nu are evaluare de mediu 

Alerta de poluare cu petrol in Marea Neagra
 

spot_img

Ultimele știri