Curtea de la Luxembourg: Taxa de prima inmatriculare, care include taxa de poluare, incalca normele europene

Taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei, arata Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti, potrivit Mediafax.

"Taxa de poluare introdusa de Romania, impusa masinilor la prima lor inregistrare in Romania, contravine legislatiei Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima inmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand cumparate in alte state membre", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Curtii de Justitie a Comunitatii Europene (CEJ) dat publicitatii joi.

Punctul de vedere al CEJ a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judeca un proces in care un roman a dat in judecata statul intrucat a considerat ca taxa de prima inmatriculare este ilegala.

Magistratii sibieni au vrut sa afle de la CEJ daca taxa contravine sau nu legislatiei europene.
La intrebarea Tribunalului Sibiu, CEJ afirma ca legislatia europeana interzice statelor membre sa ia masuri de taxare in exces a unor produse provenind din alte state, in favoarea celor de provenienta autohtona.

Aceasta interdictie cauta sa garanteze neutralitatea totala a sistemului intern de taxe din punct de vedere al concurentei intre produsele autohtone si cele importate", explica CEJ.
Desi constata ca sistemul de taxare introdus de Romania nu face vreo diferenta explicita intre statutul masinilor in functie de provenienta lor sau de nationalitatea proprietarului, nefiind astfel o discriminare directa, CEJ apreciaza ca taxa poate fi discrimnatorie indirect, avand in vedere efectele pe care le produce.

"Curtea apreciaza ca legislatia romaneasca in aceasta materie are ca efect faptul ca vehiculele second-hand importate, cu o vechime considerabila, sunt taxate cu pana la 30 la suta din valoarea lor – chiar daca este aplicata o reducere insemnata la taxa ca urmare a scaderii valorii acestora – in timp ce masinile similare oferite pe piata auto second-hand interna (din Romania, n.r.) nu sunt supuse acestei taxe. In atare conditii, legislatia are ca efect descurajarea importului si inscrierii in circulatie in Romania a masinilor second-hand cumparate in alte state membre", afirma CEJ.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri