Casele pasive din campusul Politehnicii Bucuresti au fost inaugurate

Casele pasive construite in campusul Univesitatii Politehnice Bucuresti, in cadrul proiectului „Case pasive adecvate conditiilor climatice din Romania – Programul Inovare 2008”, au fost inaugurate vineri.

Cele doua case au fiecare cate 140 metri patrati, iar amprenta la sol este de 95 metri patrati. Potrivit prorectorului Universitatii Politehnice Bucuresti, Adrian Badea, fondurile necesare pentru construirea unei astfel de case sunt cuprinse intre 120.000 si 140.000 euro.

„Potrivit unor calcule estimative costurile a fi de aproximativ 1.000 euro pe metru patrat, insa cu exactitate nu putem spune cat au costa aceste lucrari deoarece mai bine de doua treimi au fost asigurate de cei 32 de sponsori implicati in acest proiect”, a spus prorectorul Politehnicii Bucuresti.

Casa pasiva „Vest” este echipata cu o pompa de caldura (foraj efectuat pana la 80 m), panouri solare termice, panouri fotovoltaice cu o putere instalata de 3 kW si panouri termice.

Consumul de energie electrica al acestei case este de 4.270 kWh/an si produce 5.250 kWh/an.

Casa pasiva „Est” este incalzita cu aer ventilat, care, intr-o prima prima treapta este incalzit intr-un put canadian. „Putul canadian este in fapt o teava la o adancime de 2,5 metri care insa este foarte eficient. Imaginativa ca aerul aspirat la o temperatura de -15 grade Celsius este adus de acesta la un grad Celsius”, a explicat Adrian Badea.

De asemene, casa mai este dotata cu un recuperator de caldura, panouri solare termice, panouri fotovoltaice cu o putere instalata de 3 kW, panouri termice si o mini-turbina eoliana care va produce aproximativ 3.000 kWh/an si care va functiona 1.500 de ore/an.

Consumul casei este de 6.412 kWh/an si produce 5.250 kWh/an.

Proiectul a fost coordonat de Institutul de Studii si Proiectari Energetice, iar printre parteneri s-au numarat Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Micu” Bucuresti, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Institutul de Cercetari Electrotehnice Bucuresti, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania si Antrepriza Generala de Constructii–Montaj Baia Mare.

Foto: ziare.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Sunlighthouse, casa viitorului: Produce mai multa energie decat consuma, fara emisii de carbon (Video)

Casa independenta energetic cu pret de pornire de la 50.000 euro

spot_img

Ultimele știri