Sunlighthouse, casa viitorului: Produce mai multa energie decat consuma, fara emisii de carbon (Video)

VELUX Romania a prezentat astazi, in cadrul Conventiei Romane de Iluminat, o serie de solutii pentru valorificarea resurselor energetice bazate exclusiv pe lumina naturala. Propunerile vin in contextul in care specialistii in iluminat si arhitectura incearca sa stabileasca o serie de noi standarde in proiectarea si evaluarea cladirilor, prin care sa fie integrate resurse regenerabile de energie si prin care consumul sa fie monitorizat si controlat in functie de necesitati.

La eveniment a participat si arhitectul austriac Juri Troy, care a prezentat proiectul Sunlighthouse, una dintre Casele Active construite de Grupul VELUX, fiind al treilea experiment Model Home 2020.

Sunlighthouse – de patru ori mai multa lumina naturala

La sfarsitul lunii octombrie 2010, Grupul VELUX a inaugurat prima casa unifamiliala fara emisii de carbon din Austria, o cladire cu un climat interior sanatos si multa lumina naturala, care genereaza o cantitate de energie mai mare decat consumul sau energetic si isi neutralizeaza emisiile de CO2.

"Casa a fost construita in apropiere de Viena. Am incercat sa aducem cat mai multa lumina in interior. Acoperisul sau este unul energetic si produce mai multa energie decat are nevoie casa. Am calculat toate materialele din aceasta casa, am folosit lemn natural, cauciucuri reciclate, iar ventilatia este naturala", a declarat arhitectul austriac Juri Troy.

Sunlighthouse ofera un factor de lumina naturala de patru ori mai mare decat cerintele din normativ. Atat ferestrele de mansarda cat si cele verticale incadreaza privelisti din natura, aduc un procent ridicat de lumina naturala in casa si maximizeaza castigurile de energie solara pasiva. Casa este alimentata cu aer proaspat pe tot parcursul anului: in perioadele reci, ventilatia cu recuperare de caldura asigura un climat interior sanatos, iar primavara se activeaza programul de aerisire automata prin intermediul ferestrelor.

"Ferestrele nu sunt doar pentru lumina naturala ci si pentru a ne conecta la natura, deoarece lumina ofera un confort psihic. Exista un echilibru intre conexiunea cu exteriorul si bucuria de intimitate. Aceste cladiri pun in evidenta grija pentru mediu si starea de bine a utilizatorilor sai", a explicat Emilia Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici din Romania, prezenta si ea la eveniment.

Senzorii amplasati pe peretii exteriori si la interiorul cladirii controleaza calitatea aerului si pot comanda deschiderea sau inchiderea automata a ferestrelor. Nevoia minima de incalzire este indeplinita de o pompa de caldura sol-apa. Panourile fotovoltaice de pe acoperis furnizeaza energie electrica. Incalzirea apei calde menajere este realizata in mare parte prin intermediul panourilor solare termice. Rezultatul este ca VELUX Sunlighthouse poate produce mai multa energie decat are nevoie.

"Cu siguranta vom avea si in Romania asemenea case. Lumea este dispusa sa plateasca mai mult pentru beneficiile pe termen lung – ca la o masina performanta care costa mai mult dar este economica", a precizat Emilia Cerna Mladin.

Sunlighthouse – prezentare video a proiectului

Pentru cei care se intreaba cat costa o astfel de casa, raspunsul este ca depaseste cu 20-30% costul uneia normale, adica pasive. Casa prezentata de arhitectul austriac, ce se poate sustine singura din punct de vedere energetic, este un concept care a costat 850.000 de euro, din care 250.000 de euro reprezinta doar pretul terenului.

Este important de precizat faptul ca este un concept deoarece acesta este viitorul in materie de constructii, iar pretul caselor active va scadea cu timpul. "E ca un concept car, dar pe masura ce lucrurile avanseaza va incepe sa se ieftineasca. Nu trebuie sa folosim intreg conceptul, putem adopta anumite idei pe care sa le implementam in noile constructii", a explicat arhitectul Juri Troy.

Casa Activa, cladirea care produce mai multa energie decat consuma

Casa Activa este un concept de cladire de viitor care ofera mai mult decat consuma: viabilitate, energie si protectia mediului; iar inovatiile de care beneficiaza au fost gandite pentru a tine cont in principal de necesitatile utilizatorilor precum si de conditiile meteorologice. Aceasta noua generatie de case inventive sunt numite active deoarece utilizeaza in mod activ puterea luminii naturale pentru producerea energiei necesare pentru iluminare, incalzire si ventilatie, chiar si pentru a produce electricitate pentru aparatele electrocasnice.

Grupul VELUX a initiat un proiect intitulat Model Home 2020, prin care a decis sa construiasca un total de 6 case active in 5 tari europene, in perioada 2009 – 2011. Aceste cladiri sunt experimente in care tehnologii si componente de ultima ora sunt combinate cu diversi factori umani in diferite contexte geografice si climatice.

Experimentele sunt testate de familii care s-au mutat si locuiesc deja in aceste case, iar experientele lor de utilizare a acestor spatii sunt monitorizate si comparate cu analiza consumului si generarii de energie.

Machetele acestor proiecte precum si o serie de noi produse VELUX au fost dezvaluite astazi, in premiera la Bucuresti, in cadrul Conventiei Romane de Iluminat. Invitatul VELUX Romania, arhitectul austriac Juri Troy, a prezentat pe larg proiectul Sunlighthouse, casa activa construita la Pressbaum, in Austria.

Consumul de energie in UE ar putea fi mai mic cu 20-50%

Aproximativ 40% din consumul total de energie din Europa este reprezentat astazi de consumul energetic al cladirilor. Organizatiile internationale si expertii in domenii precum, arhitectura, cercetare in domeniul constructiilor si energiei regenerabila spun insa ca in Uniunea Europeana consumul de energie poate scadea cu 20% pana la 50% prin renovarea cladirilor vechi si prin aplicarea unor norme mai stricte in constructiile noi. In acest context, orientarea in constructiile viitorului se va face inspre parametri de proiectare si masuratori prin care cladirile vor raspunde nevoilor locuitorilor fara a aduce prejudicii mediului inconjurator.

“Soarele este o sursa uriasa si neexploatata de energie. in fiecare an, genereaza un surplus de energie de 1500 de ori mai mare decat consumul inregistrat la nivel global. si atunci, de ce sa nu cautam solutii pentru a valorifica o astfel de resursa? Ca producator de ferestre de mansarda si tehnologii sustenabile, Grupul VELUX vine cu o serie de propuneri prin care electricitatea poate fi inlocuita integral de lumina naturala.” a declarat Alexandra Maier, arhitect VELUX Romania.

Foto: copyright Adam Mork

spot_img

Ultimele știri