Casa solara romaneasca Prispa, pregatita pentru industrializare

Echipa care a pus pe picioare proiectul de casa independenta energetic Prispa se pregateste sa participe la concursul Solar Decathlon Europe 2012, cea mai cunoscuta competitie care promoveaza cercetarea in domeniul arhitecturii sustenabile, a declarat pentru Green Report coordonatorul de comunicare al proiectului, Alexandra Petraru.

Echipa formata din aproximativ 40 de studenti a organizat joi seara o licitatie in urma careia spera sa vanda casa cu un pret de pornire de 50.000 de euro, bani necesari participarii la concurs, insa niciun participant nu a oferit suma solicitata.

“Nu am reusit sa vindem casa la licitatie. Credem ca aceasta a avut loc prea “din scurt”. Banii pe care speram sa-i obtinem ar fi fost destinati participarii la Solar Decathlon Europe 2012. Nu am reusit sa obtinem banii, insa dorim in continuare sa participam, drept pentru care am deschis un program de strangere de fonduri pe site-ul nostru prispa.org”, a precizat reprezentantul proiectului.

6 tiruri pentru transport

Aceasta a explicat ca pentru transportul prototipului la evenimentul din Spania sunt necesare nu mai putin de 6 tiruri.

Instalarea casei in cadrul competitiei de proiecte, care va debuta la mijlocul lunii septembrie, va dura aproximativ doua saptamani.

La prestigiosul concurs au fost selectate 20 de proiecte, iar casa castigatoare va obtine, pe langa prestigiu, si “certificatul energetic”.

Dezvoltatori interesati pentru industrializare

Petraru a adaugat ca mai multi dezvoltatori si-au manifestat interesul de a industrializa proiectul in Romania, iar pretul constructiei s-ar putea situa in jurul valorii de 70.000 de euro.

Prispa este un proiect-pilot, o alternativa sustenabila pentru revitalizarea modului de viata rurala din Romania.

Productia de energie excede necesitatile

Casa este construita aproape integral din lemn, iar acoperisul este o suprafata activa solara, deoarece permite amplasarea panourilor fotovoltaice la un unghi optim, captand astfel maximul de energie solara.

In Bucuresti, casa produce 9.501 kWh /an, in timp ce consumul estimat este de 7.508 kWh /an. Astfel, se poate obtine o cantitate in plus de energie de 1.992 kWh/an, cu 20% mai mult decat se poate consuma in conditiile unei utilizari normale.

Calcule proiectantilor arata ca, avand un sistem bine implementat, productia de energie acopera toate cheltuielile de intretinere.

Echipa este formata din aproximativ 40 de studenti cu diferite specializari – Arhitectura, Constructii, Politehnica, Arte.

Designul Casei Prispa corespunde contextului romanesc, cu toate implicatiile sale socio-politice, economice si culturale, fiind totodata realizat cu elemente din arhitectura traditionala. Proiectul incearca sa ofere si o solutie la problema degradarii zonelor rurale.

Gabriel Botezatu

spot_img

Ultimele știri